Wpis z mikrobloga

@Malinowy_mus: Marynatę robię tak:
1/3 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki
Łyżka papryki słodkiej
Łyżka papryki ostrej
Łyżka przyprawy do kurczaka, jedno jajko i wszystko blendujemy (jak ktoś lubi bardziej ostro to proponuję dodać chilli)
Wrzucamy pierś z kurczaka do marynaty i odstawiamy do lodówki na godzinę. Ja zostawiam na noc, żeby smak był intensywniejszy.
Następnie obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki olej (rozgrzany do 175 stopni). Smażymy około 6 minut
Pobierz paniswiata - @Malinowy_mus: Marynatę robię tak:
1/3 szklanki mleka
2/3 szklanki mąk...
źródło: comment_1618244135ksMcBu94K49zinMZlXPTaT.jpg
@kosmik: o dziwo mi smakowało bardziej. Ostatnio jak zamawiałam zingera z KFC, to dostałam suchą, cienką podeszwę zamiast mięsa. A tutaj wyszło chrupiąco, a w środku soczyście, tak jak powinno być. Co do marynaty to następnym razem dodam jeszcze trochę kurkumy i pieprzu. Wtedy powinno być jeszcze bliżej KFC. Co do reszty składników, to myślę, że możnaby trochę popracować nad sosem, bo w tym z KFC nie czuć aż tak majonezowego
@paniswiata: o, właśnie takie spostrzeżenia są najcenniejsze.
Wygląda nie jak gówno, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Nic tylko korzystać.
A serio to od dłuższego czasu szukałam przepisu, który skłoniłby mnie do podjęcia próby przygotowania takiego kurczaka(a la kfc). Dopiero Twój mnie przekonuje.