Wpis z mikrobloga

@BolecFabryka: Alfy miały felernego Twinsparka, a Renault 2.0 IDE, ale to wszystko było na początku XXI wieku, fama po 20 latach nadal ta sama. Tymczasem w samej stajni VAGa znalazłoby się kilka silników porażek z ostatnich 20 lat xD. BMW też zdarzyło się padło projektowane wspólnie z PSA.
  • Odpowiedz
@Iskaryota: w ogóle Polacy uwielbiają 20-letnie stereotypy jeśli chodzi o samochody: ŁEE FRANCUSKIE BE, WŁOSKIE BEE, KOREAŃSKIE SZMELC, NIEMIECKIE UBER ALES (chyba, że to opel xd); i najczęściej z posiadaczy w miarę nowych Alf/Francuzów/Japońców śmieją się ludzie, którzy sami śmigają ledwo przechodzącymi przegląd Vagami/BMW z przełomu wieku
  • Odpowiedz
@Iskaryota: z tym "BMW zdarzyło się padło" to mało powiedziane. Spróbuj kupic jakieś benzynowe BMW z mocniejszym silnikiem. Z każdym coś nie tak. V8 się zacierają, w poprzednim gniła rurka w bloku. Już nie wspomnę o m i że to normalne wymiana panewek co druga wymiane oleju
  • Odpowiedz
@BolecFabryka: Tak dla ścisłości - w 2017 roku robiłem na ten temat badania statystyczne i mi wyszło, że absolutnym królem lawet jest Audi, księciem Opel, a hrabiami są VW i BMW. Z włoskich tylko bardzo stare Fiaty, ale było ich jak na lekarstwo. Wygląda mi na to, że mit o Alfach na lawetach został wymyślony przez lobbing niemieckiej motoryzacji, chyba żeby ukryć faktyczną arcymistrzowską awaryjność niemieckich aut i bronić się przed
  • Odpowiedz
@PiotrFr: BMW to #!$%@? żart z ludzi,
każde ich auto od e46 w górę ma plastikowy układ chłodzenia pękający regularnie co kilkadziesiąt tys. kilometrów, moduły eletroniczne regularnie padają, w 335i pada pompa wysokiego ciśnienia i turbiny, w praktycznie wszystkich 6cyl od e90 wzwyż klapki dolotowe urywają się i wpadają do silnika, m3 e92 i m5 e60 mają zacierające się panewki, etc etc etc.
  • Odpowiedz
@PiotrFr: w sumie nie wziąłem pod uwagę jednostek wyczynowych od bmw, ale w sumie każda z nich to jest dziecko specjalnej troski xD.

No ale co myśleć o marce, która przekłada rozrząd na tył silnika by koszt jego wymiany był absurdalnie wysoki, bo tak xD
  • Odpowiedz
@BolecFabryka ale szczerze mówiąc to Alfa jest najbardziej kobiecą marką. Jedyna konkurencja to renault i citroen. Niemiecka motoryzacja jest po prostu nudna, amerykańska przereklamowana i najciekawsza jest nie oszukujmy się, azjatycka. Oczywiście mówie tu raczej o autach dla ludu, nie wliczam w to marek jak Ferrari czy bentley, bo to całkowicie inna motoryzacja, z którą mało kto ma styczność.
  • Odpowiedz