Wpis z mikrobloga

@spiritus: Chodziło zapewne o rewolwery Remingtona i Colta oraz niektórych pistoletów, karabinów i strzelb rozdzielnego ładowania opatentowanych do 1885r. i ich różne modele. Mogę się mylić bo od niedawna jestem w temacie CP.

@FortunaHej: Masz rację ale nie do końca. Na zezwolenie jest też broń czarnoprochowa na amunicję zespoloną czarnoprochową sprzed 1885r. a bez zezwolenia jest broń czarnoprochowa wykonana współcześnie z zachowaniem cech broni wyprodukowanej do 1885r. Czyli ich replik.
Na zezwolenie jest też broń czarnoprochowa na amunicję zespoloną czarnoprochową

@lxG_kedul: Przeciez ja nawet nie wspominam o broni na amunicje zespolona bo tam ta data nie ma kompletnie znaczenia.

a bez zezwolenia jest broń czarnoprochowa wykonana współcześnie z zachowaniem cech broni wyprodukowanej do 1885r.

@lxG_kedul: A to jest juz twoja interpretacja ustawy.
może jakieś kniejówki ale nic na dużą skale do powszechnego uzycia, bo rozdzielne ładowanie to juz mocno przestarzała technologia.

1871 pierwszy jednostrzałowy mauser nabój scalony
1883 colt peacemaker
1884 Mauser M1871/84 – pierwszy niemiecki karabin powtarzalny, modyfikacja karabinu Mauser M1871.
@spiritus: w nowych ustawach o broni proponowanych do sejmu jest data 1900. I wszystko starsze ma byc bronią zabytkową, ktora jest tylko na rejestracje bez pozwolenia. Tak jest w innych krajach UE, nie wiem czy we wszystkich.
Czyli to już byłby peacemaker, pistolet mauser czy mosin, bądz mausery