Wpis z mikrobloga

@Leniek dane nieaktualne albo z d--y wzięte. W 2019 średnie zadłużenie gospodarstwa domowego w Szwecji wynosiło 185% rocznych dochodów. Jakieś dane porównawcze z Polską? Szwedzi biorą tanie kredyty z niską ratą na sto lat i mają pewność że bank po drodze ich nie wydyma bo państwo trzyma to za pysk. Polak bierze kredyt z jak największą ratą na jak najkrótszy okres bo boi się, że za kilka lat może płacić dwa
  • Odpowiedz
@amantadeusz: W Niemczech ludzie wynajmują mieszkania bo ich na kupno nie stać. Mieszkania zostały sprzedane przez miasto funduszom inwestycyjnym za bezcen i teraz żyją sobie z tego :)

@Atx0937: XD widać ze nigdy w Niemczech nie mieszkałeś. Tam jest inna mentalność, ludzie nie przywiązują się do domu, bo Hans może dostać lepsza ofertę pracy w drugiej części kraju, tego samego dnia pakuje Helgę i Adolfa do audi A6
  • Odpowiedz
@thunder08: Najbardziej przeraża mnie, że główna wrzuta ma 276 plusów, druga o podobym wydźwięku ma 364 plusów, a wyśmiewająca tylko 786 (łącznie z moim).

Ja p------e co tu się odwaliło... Jak chcecie to budujcie sobie blok, szeregowidc, bliźniaka czy dom. Nikt wam tego nie broni, Polska jest duża i ma mało mieszkańców, to nie Japonia. Jak ktoś chce i ma na to hajs to niech sobie kupi czy wybuduje milion
  • Odpowiedz
Akurat w czasach pogańskich jedyne co było potrzebne to robotne ręce.

@MlodyDziadzio: Ależ ja DOKŁADNIE o tym mówię! W dzisiejszych czasach jedyne co jest potrzebne, żeby zarabiać pieniądze to robotne ręce. Serio myślisz, że w dawnych czasach każdy umiał zrobić wszystko? Nie, ludzie również się "wynajmowali" do pracy, płacąc barterem. Nigdy nic nie było za darmo, jeżeli człowiek nie zrobił tego sam.
  • Odpowiedz
@aIkohoIik: uwielbiam jak ktoś napisze pod takimi wpisami cos bezsensownego/trolluje pod katem zdecydowanie zbyt socjalistycznym i od razu wiekszosc wykopu sie na te osobe rzuca, nazywajac ja komuchami/obsmiewajac i nastepuje koniec dyskusji. 0 proby szukania zlotego srodka - albo kapitalizm albo komunizm ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Mam obecnie lacznie 3 mieszkania w Warszawie

@borjaki: to jest w ogóle beka, bo też mam 3 mieszkania, jak będzie trzeba się wywinąć od podatku kastralnego to jedno przepiszę na ojca, a drugie na matkę notarialnie i wyjdzie, że ja mam 1, a oni po 1,5 xD
  • Odpowiedz
@CerealKiller: @Der_Anwalt: Tak, tak, przy progresywnym podatku katastralnym, który doszedłby hipotetycznie np. do 60-80% wartości nieruchomości (np. dla posiadających 2+ nieruchomości) na bank podniosą cenę najmu i na bank nie spowoduje to zalania rynku mieszkaniami.

Jasny gwint, zrozumcie, że zamożni ludzie sobie poradzą (często są zamożni nie bez przyczyny) - jest mnóstwo sposobów na lokowanie kapitału, po prostu na ten moment lokowanie w nieruchomości było bardzo zyskowne a
  • Odpowiedz
jaki nadmiar? Generują zysk.

@modzelem: to tak jakby mowic ze Bitcoin generuje zysk, tyle ze tak naprawde gowno generuje, bo zysk spekulacyjny na zasadzie "trzymam aby sprzedac drozej" ma zerową wartość dodaną dla społeczeństwa, a o to tu chodzi. Społeczeństwo > Ekonomia na poziomie jednostki.
  • Odpowiedz