Aktywne Wpisy
jutronaobiadznowuryz +154
Nagotowałam dzisiaj ziemniaków dla owiec, a potem z bebe the jagniątkiem pojechałam do weterynarza.
Jestem bardzo przywiązana do tego smarkusa. Stado ją odrzuciło, włącznie z matką, więc karmię ją ręcznie. Za każdym razem gdy przychodzę, bebe jagniątka obwą#!$%@? i oblizuje mnie całą, kończąc rutynę na włożeniu nosa do obu moich rękawów, by upewnić się czy czegoś tam przed nią nie chowam.
Widzę w niej siebie.
Wyprowadzana na dwór z resztą, szybko zostaje
Jestem bardzo przywiązana do tego smarkusa. Stado ją odrzuciło, włącznie z matką, więc karmię ją ręcznie. Za każdym razem gdy przychodzę, bebe jagniątka obwą#!$%@? i oblizuje mnie całą, kończąc rutynę na włożeniu nosa do obu moich rękawów, by upewnić się czy czegoś tam przed nią nie chowam.
Widzę w niej siebie.
Wyprowadzana na dwór z resztą, szybko zostaje
wfyokyga +53
1. Kura pochodzi z Azji
2. Udomowiona została 8 tysięcy lat temu w Chinach
3. Gruba skorupka oznacza, że kurs była młoda jak znosiła jajko
4. Kolor skorupki nie ma związku z ilością składników odżywczych ani jakością. Zależy za to od genetyki i warunków życia kury.
5. Kiedyś uważano, że jajka szkodzą sercu. Jednak hipoteza o szkodliwości zawartego cholesterolu została dawno obalona.
6. Istnieje przesąd, że rozrzucenie skorupek na polu spowoduje dobre uprawy.
7. M.in. w Kanadzie i USA na Boże Narodzenie pije się egg nog. Napój z mleka, jajek, cukru i czasem alkoholu.
8. Jajko powstaje w 24 godziny. Wtedy zostaje zniesione przez nioskę
9. Jedzenie surowego jajka na masę nie ma sensu. Tylko 50% surowych białek jajka jest trawionych. Trawimy za to 91% białek jajka poddanego obróbce termicznej.
10. Gdy rozbijesz jajko na ziemii posyp je solą. Będzie Ci łatwiej je posprzątać.
Wesołych Świąt!
Chcesz więcej? Obserwuj #chcialesciekawostketomasz
#jajka.#wielkanoc #zdrowie #gotujzwykopem #ladnapani