Wpis z mikrobloga

To są jakieś jaja xD Zaniosłem paczkę pocztową międzynarodową na Pocztę Polską celem nadania. Paczka idealnie zapakowana, nic nie lata, owinięta streczem, zaklejona taśmą. Paczka miała zadeklarowaną wartość - zgodnie z napisem na etykiecie mogłem podać tę wartość w dowolnej walucie, więc wpisałem 352 USD, zaniosłem paczkę na pocztę no i się zaczęło:
-na etykiecie jest napisane, że można podać wartość paczki w dowolnej walucie, ale jak się okazuje muszą nią być polskie złote xD Pytam kobietę w okienku dlaczego zatem jest napisane na etykiecie, że można wpisać w "dowolnej walucie" a ona na to, że owszem można, ale u niej w komputerze i komputer jej przelicza na złotówki ( ͡° ͜ʖ ͡°) i mi przekreśliła dolary i wpisała 1450 PLN (picrel)
-moja paczka okazała się niepoprawnie zapakowana - we folię. We folii mogą być tylko paczki... nieubezpieczone xD Paczki ubezpieczone muszą być w papierze, po czym dostałem arkusz szarego papieru i sznurek xD (picrel) Pani była miła i wypożyczyła mi też nożyczki. Musiałem odejść od okienka i zapakować tę paczkę w papier, wyszło mi bardzo średnio.

W końcu się udało no ale byłem ciekaw i pytam panią w okienku dlaczego paczki nieubezpieczone mogą być w folii a ubezpieczone muszą być w papierze? Sprawa okazała się błaha xD Poczta na paczki nakleja różne naklejki typu znaczki, naklejki "uwaga szkło", "priorytet", "przesyłka wartościowa" itd., ale w przypadku paczek z zadeklarowaną wartością nie mają naklejek tylko pieczątkę xDDD a pieczątka na folii się rozmazuje więc trzeba przepakować paczki w papier xD Zapytałem dlaczego tej pieczątki nie przerobią też na naklejkę, ale pani nie miała odpowiedzi xD

Na końcu tylko dodam, że wysyłka PP to nie był mój pomysł, tylko kontrahenta z USA, który najwyraźniej ma lepsze wspomnienia z tamtejszym USPS ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pocztapolska #heheszki #gorzkiezale #polska
slynny_programista - To są jakieś jaja xD Zaniosłem paczkę pocztową międzynarodową na...

źródło: comment_1616528203QjdWiODdGgnYNf8GwKgjNJ.jpg

Pobierz
  • 63
  • Odpowiedz
@pcela: tam też wpisała mi w złotówkach ( ͡° ͜ʖ ͡°) poza tym jaki to ma logiczny sens wpisać w tym okienku, które zaznaczyłaś w dolarach po czym to samo w złotówkach w okienku powyżej? Do tego powyżej nie ma żadnej instrukcji.
  • Odpowiedz
ale w przypadku paczek z zadeklarowaną wartością nie mają naklejek tylko pieczątkę xDDD

@slynny_programista: Ja jak wysyłałem paczkę do samego siebie (z innego miasta XD) z zadeklarowaną wartością, to normalnie dostałem świstek od nadania i nara. Nakleiła etykietę i tyle, żadnych pieczątek ani nalepek. Tylko etykieta. Później zobaczyłem, że jak przyszła, to na kartonie było z 20 naklejek OSTROŻNIE i wypisane markerem na paczce "ZADEKLAROWANA WARTOŚĆ" z każdej strony paczki XD
  • Odpowiedz
@slynny_programista: wysyłałem kiedyś paczką na PP prezent urodzinowy za granicę. Trzeba było na etykiecie wypisać zawartość paczki (XD) i podać wartość przedmiotów (XD). W paczce była biżuteria, galanteria skórzana itp (prezenty od całej rodziny) i pani mówi w okienku "ojojoj biżuteria, torebka, to średnio średnio, nie może być, mogą zatrzymać, doliczyć opłaty" - co? xD

I mówi "pan to nada pocztexem, nie trzeba wpisywać nic ani deklarować wartości" xD
  • Odpowiedz
@Dolan: mam takiego znajomego w robocie, który jest prawdopodobnie najbardziej naiwnym człowiekiem na kuli ziemskiej a przy okazji lubi wchodzić w dyskusje. Miał kiedyś do wysłania paczkę o wartości ~20 złotych i pytał mnie jak to wysłać, żeby doszło to mu powiedziałem, że zwykłą najtańszą paczką ekonomiczną. Poszedł na pocztę, wdał się w dyskusję na temat terminów doręczenia, dodatkowych usług typu potwierdzenie smsem oraz potwierdzenie doręczenia itd. i skończyło się na
  • Odpowiedz
@3odowiec: tutaj musiał być stempel przyłożony połowicznie na naklejki, połowicznie na paczkę, tak jak podbija się znaczek, że częściowo wychodzi stempel na kopertę/kartkę pocztową ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po mojemu to mogliby po prostu przykleić naklejkę z adresem dostawy i dodatkowe naklejki "priorytet", "przesyłka wartościowa/ubezpieczona", ale co ja się tam znam na uproszczaniu procesów logistycznych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@slynny_programista:
Kwoty w ramce służą do rozliczenia podatku i cła przez służby celne i te kwoty możesz podać w dowolnej walucie. Wartość do ubezpieczenia powinna być w walucie lokalnej lub w DTS (SDR) i nie musi to być taka sama kwota jak w deklaracji celnej.
Ps. Zawsze można wydrukować etykietę z e-nadawcy, wtedy po zeskanowaniu kodu z etykiety pobiera wszystkie dane z serwera centralnego poczty polskiej.
  • Odpowiedz
  • 0
@Dolan:
Jak wysyłka w ramach Unii to nie trzeba wpisywać wartości i szczegółowej zawartości. Jak poza, to już tak bez względu czy paczka czy EMS (Pocztex to usługa wyłącznie krajowa).
  • Odpowiedz
a pieczątka na folii się rozmazuje więc trzeba przepakować paczki w papier xD

@slynny_programista: Spotkałeś niegramotną Panią z poczty, kiedyś (tak dokładnie to dekadę temu, jak poczta jeszcze działała) też miałem w folii paczkę i babeczka nakleiła kartonik samoprzylepny na folię, w ten kartonik walnęła Pieczęcią Urzędową™, i posłała w świat.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hrabia_Horeszko: Dostarczanie pism administracyjnych czy łatwe odzyskanie kasy z ubezpieczenia to główne zalety względem innych kurierów. Z inpostem kilka miesięcy walczyłem o to żeby mi zwrócili hajs za #!$%@? gimbala, a administracyjne to wiadomo.
  • Odpowiedz
@slynny_programista: normalne że wartość ubezpieczenia wpisuje się w obowiązującej walucie. Jeżeli paczka by zaginęła a przykładowo dolar spadł do 2,50zł to wtedy miałbyś pretensje. W drugą stronę gdzie dolar idzie do góry na 5zł, poczta (czyt przewoźnik) byłby stratny.

Co do streczu, przerzucałeś kiedys paczki ze streczem ? Taki zapis nie bierze się z dupy. Kurierzy oraz przewoźnicy nienawidzą streczu. Wiesz czemu ? Bo takie paczki ciężko sie przesuwa i paradoksalnie
  • Odpowiedz
@Logan_kapuczino: tak, wiem, że w centrach dystrybucyjno-rozdzielczych nie lubią streczu, z drugiej strony jak wysłałem kurierem DPD paczkę w formie kartonu to go rozdarli i rozkradli zawartość a DPD 2x odrzuciło reklamację.

Co do kursu dolara to w świecie biznesu, a pracuję w amerykańskiej korporacji (polski oddział), gdzie wystawianych są setki faktur w różnych walutach dziennie, obowiązują takie zasady, że przyjmuje się stawki wg kursu NBP z danego dnia. Więc nieważne,
  • Odpowiedz
  • 3
@slynny_programista to wszystko jest nic. Nadałem paczkę do Bahrajnu. Paczka wróciła bo poczta teraz nie realizuje przesyłek do Bahrajnu choć system ja przyjął. Paczka wróciła na pocztę główna a nie na tą w której ją nadałem i aby otrzymać zwrot kasy za nadanie musiałem przyjechać w godzinach pracy kierownika placówki ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@osdpl: Co za pokręcona akcja ( ͡° ͜ʖ ͡°) teraz sobie przypomniałem, że ze dwa lata temu czekałem na ważną paczkę tuż przed służbowym wyjazdem na 3 tygodnie na drugi koniec Polski, wyjazd był powiedzmy w środę, natomiast moja paczka trafiła na lokalną pocztę dzień wcześniej koło godziny 13.00 - za późno by być wydaną do doręczenia tego samego dnia. Poszedłem tam na pocztę (tez musiałem się
  • Odpowiedz