Wpis z mikrobloga

#psy#szczeniak

Jakieś rady wskazówki, w wychowaniu szczeniaka?
Razem z różowa czekamy na pierwszego pieseła.
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SkarpetyZnog: zawsze uważać, ale w wieku szczenięcym w ogóle nie powinno takich zabaw być.
Nie wiem, jaka to hodowla, ale jak rodzice nie mają legitnych badań na pokolenie wstecz, to warto zrobić RTG w 3 miesiącu życia. Fajnie też spotkać się z fizjo, żeby ci pokazał jakieś ćwiczenia na wzmocnienie mięśni tyłu.
I nie podawaj jakichś dziwnych supli, zwłaszcza z wapniem albo msm
  • Odpowiedz
@SkarpetyZnog: to od razu możecie iść w dummy albo tropienie czy inne noseworki ;) Fajnie chociaż na start iść na zajęcia do kogoś, kto ogarnia temat, żeby nic nie zepsuć :b
@r__k: też polecam fizjo/instruktora!

Ale też sporo wiedzy w necie o psim fitnessie itd. ;) Jednak ja bym sama nie wychwyciła w tym momencie z jakimi mięśniami mój pies ma problem ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@r__k
Pies pochodzi z szanowanej hodowli wśród tej rasy, znamy 4 pokolenia rodziców są udokumentowane z pełną metryka wolne od dysplazji. Z hodowca jescze o tym nie rozmawiałem ale jedziemy za 2 tyg na cały dzień do nich. Zalecają rtg dopiero po roku, ponieważ robi się to pod narkozą i szczeniaki mają jescze stawy w rozwoju. Polecają suplementy marki Pokusa i takie zalecają stosować do minimum roku.
  • Odpowiedz
  • 0
@PiesTaktyczny

Tak mamy zamiar iść na takie podstawowe zajęcia dla przedszkolakow od połowy kwietnia.

O tych treningach nie słyszałem wieczorem nadrobie braki, dziękuję za podpowiedź :)

Pola i lasu mu nie zabraknie a 15 min spacerkiem od nas będzie mieszkal jego braciszek :)
  • Odpowiedz
@PiesTaktyczny: fizjo najlepsi, pojedziesz raz na jakiś czas, oceni kondycję psa, podpowie konkretnie jakie ćwiczenia, od razu pokaże, jak je poprawnie zrobić etc. Ja ze swoją się widuję raz na kilka miesięcy, więc to nie jest jakiś ogromny wydatek.

@SkarpetyZnog: Jeśli chodzi o suple - ortopedzi nie polecają supli zdrowym psom. Te z pokusy nie mają nic strasznego w składzie, więc zaszkodzić nie powinno przynajmniej ( ͡°
  • Odpowiedz
  • 0
@PiesTaktyczny

Tak jest to Królestwo Elektry FCI oddział Łódź.

Aktualnie jesteśmy bardzo zadowoleniu z kontaktu, Dostajemy maile ze zdjęciami i opisem jak pieski rosną, np o pierwszym wyjściu czy nauce higieny. Żeby nie było tak pięknie również o chorobach, pielęgnacji, karmie. Wydaje mi sie to bardzo dobry wybór hodowli.
  • Odpowiedz
@PiesTaktyczny: mój ma przykurcze mięśni, codziennie robimy fitness plus około 10k kroków i po kontakcie z kilkoma specjalistami podajemy tylko małże nowozelandzkie. Też podawałem różne suple wcześniej, ale wszyscy mi zgodnie powiedzieli, że bez sensu
  • Odpowiedz
  • 0
@r__k

Tam gdzie chcemy pieska zapisać na grupę są 4 psy i skupiają się głównie na socjalizacji, luźna smycz, siad, przywolanie, reagowanie na imię w formie zabawy a nie typowo silnej tresury.

Pouczający artykuł aktualnie jestem na etapie czytania, rozmów, yt bo jest to nasz pierwszy szczeniak. Oczywiście wyprawka już czeka :D
  • Odpowiedz
@SkarpetyZnog: z yt masz Co Mówi Pies (najfajniejsze są "psie słówka" od nich), Na Psa Urok i Michała Dąbrowskiego, wszystkie są spoko.
Uważaj na Piesologię, bo część ma spoko rzeczy, część niekoniecznie.

A co do przedszkola to super, trzeba mega uważać z tym!
  • Odpowiedz
  • 0
Hodowca prosił nas o email odnośnie charakterów, naszej pracy, trybu życia, oczekiwań wobec pieska itd. Podobno bardzo trafnie dobiera szczeniaczki na podstawie ich charakterów i testów psychologicznych.
  • Odpowiedz