Aktywne Wpisy
Yuri_Yslin +869
Widzę na wykopie częste posty o budowie taniego domu, więc podpowiem Wam z doświadczenia, co robić, by nie skończyć z domem za 1,000,000 (albo 6000 zł/m^2 do deweloperskiego), a jednocześnie sensownym, z którego będziesz zadowolony:
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
krucjan +14
Czasem se myślę, że to w sumie jest p----------e, że udało mi się dojść do zżerania takich porcji, a jak sobie myślę, że są jeszcze zawodnicy, co potrafią zjeść 2x tyle jeszcze to w ogóle mózg staje. Nie wyobrażam sobie, że kiedyś będę w stanie osiągnąć taki poziom, ale z drugiej strony rok temu też sobie nie wyobrażałem, że dzisiaj będę w stanie zjeść tyle co zjadam. Czas pokaże.
#jedzzkrucjanem
#jedzzkrucjanem
Jakieś rady wskazówki, w wychowaniu szczeniaka?
Razem z różowa czekamy na pierwszego pieseła.
Chodzilo mi tylko że dużą rasa jak rozmiar XL określa duży rozmiar
Żadna odmiana czy krzyżówka :)
Nie wiem, jaka to hodowla, ale jak rodzice nie mają legitnych badań na pokolenie wstecz, to warto zrobić RTG w 3 miesiącu życia. Fajnie też spotkać się z fizjo, żeby ci pokazał jakieś ćwiczenia na wzmocnienie mięśni tyłu.
I nie podawaj jakichś dziwnych supli, zwłaszcza z wapniem albo msm
@r__k: też polecam fizjo/instruktora!
Ale też sporo wiedzy w necie o psim fitnessie itd. ;) Jednak ja bym sama nie wychwyciła w tym momencie z jakimi mięśniami mój pies ma problem ;)
Pies pochodzi z szanowanej hodowli wśród tej rasy, znamy 4 pokolenia rodziców są udokumentowane z pełną metryka wolne od dysplazji. Z hodowca jescze o tym nie rozmawiałem ale jedziemy za 2 tyg na cały dzień do nich. Zalecają rtg dopiero po roku, ponieważ robi się to pod narkozą i szczeniaki mają jescze stawy w rozwoju. Polecają suplementy marki Pokusa i takie zalecają stosować do minimum roku.
Tak mamy zamiar iść na takie podstawowe zajęcia dla przedszkolakow od połowy kwietnia.
O tych treningach nie słyszałem wieczorem nadrobie braki, dziękuję za podpowiedź :)
Pola i lasu mu nie zabraknie a 15 min spacerkiem od nas będzie mieszkal jego braciszek :)
@SkarpetyZnog: Jeśli chodzi o suple - ortopedzi nie polecają supli zdrowym psom. Te z pokusy nie mają nic strasznego w składzie, więc zaszkodzić nie powinno przynajmniej ( ͡°
Nawet z dobrej hodowli może być chory psiak, czego nie życzę
A zdradzisz jaka? FCI/ZKwP?
Tak jest to Królestwo Elektry FCI oddział Łódź.
Aktualnie jesteśmy bardzo zadowoleniu z kontaktu, Dostajemy maile ze zdjęciami i opisem jak pieski rosną, np o pierwszym wyjściu czy nauce higieny. Żeby nie było tak pięknie również o chorobach, pielęgnacji, karmie. Wydaje mi sie to bardzo dobry wybór hodowli.
Tam gdzie chcemy pieska zapisać na grupę są 4 psy i skupiają się głównie na socjalizacji, luźna smycz, siad, przywolanie, reagowanie na imię w formie zabawy a nie typowo silnej tresury.
Pouczający artykuł aktualnie jestem na etapie czytania, rozmów, yt bo jest to nasz pierwszy szczeniak. Oczywiście wyprawka już czeka :D
Uważaj na Piesologię, bo część ma spoko rzeczy, część niekoniecznie.
A co do przedszkola to super, trzeba mega uważać z tym!
Na pewno sprawdzę cały materiał :)
Podrzucę za 12 dni fotkę :)