#webdev #programowanie #pytaniedoeksperta Mirki klepie sobie strony, hobystycznie, dla kasy. Głównie języki na jakich pazuje to html,css,jscript i php żeby formularze zrobić i wysłać maila.
Oczywiście nie ukrywam, że teraz uczę się równorzędnie tworząc projekt - własną stronę z napisanym od podstaw cms - coś ala blog.
Ale nie o to chodzi. Jak zabezpieczacie klientów przed spamem przy użyciu formularza ? Ja do tej pory stosowałem recaptchte od Google ale czasami szpeci mi ona stronę.
Myślałem nad rozwiązaniem, że pod formularzem wrzucić jakieś działanie typu 5+7= ? I po wpisaniu 12, ktoś będzie mógł dopiero wysłać formularz - ale nie wiem czy chińskie i ruskie boty od sprzedawania viagry poradzą sobie z tak trywialnym zabezpieczeniem
@blogers: tak o tym wiedziałem, ale kilku klientów ją ma i mówią, że dostają właśnie spam. Więc nie wiem czy jest tak skuteczna. Musze to przetestować zresztą. Bardziej myślałem tak zrobić, że przy kliknięciu przycisku "wyślij" otwiera się okno, w którym musisz uzupełnić captchte2
Mirki klepie sobie strony, hobystycznie, dla kasy.
Głównie języki na jakich pazuje to html,css,jscript i php żeby formularze zrobić i wysłać maila.
Oczywiście nie ukrywam, że teraz uczę się równorzędnie tworząc projekt - własną stronę z napisanym od podstaw cms - coś ala blog.
Ale nie o to chodzi.
Jak zabezpieczacie klientów przed spamem przy użyciu formularza ?
Ja do tej pory stosowałem recaptchte od Google ale czasami szpeci mi ona stronę.
Myślałem nad rozwiązaniem, że pod formularzem wrzucić jakieś działanie typu 5+7= ? I po wpisaniu 12, ktoś będzie mógł dopiero wysłać formularz - ale nie wiem czy chińskie i ruskie boty od sprzedawania viagry poradzą sobie z tak trywialnym zabezpieczeniem
Jakaś porada ?
@kodecss: recaptcha v2 jest niewidoczna
Bardziej myślałem tak zrobić, że przy kliknięciu przycisku "wyślij" otwiera się okno, w którym musisz uzupełnić captchte2