Wpis z mikrobloga

@Dacir: tyle samo mi wychodzi przy ubezpieczeniu na życie w ramach nagrody za dożycie. tylko, że na 5 lat krócej. i bez tych 34 tysięcy wplaconych przez pracodawcę. i będę mógł wypłacić w jednej racie.

no i jak się jednak bym zabil w jakis sposób to zona dostaje bonusa
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: O widzę idzie ładna reklama PPK :).

Największą wadą PPK jest to, że zależne od zbyt wielu czynników na których totalnie nie masz wpływu. Na dodatek ufasz politykom, że znów nie zabiorą Ci tych pieniędzy choć już dwa razy zabierali :).

Więc sorki, wolę sobie sam odkładać, ale mieć pewność.
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: PPK byłoby może fajną opcją na oszczędzanie gdyby nie nasi politycy, którzy pokazywali już nie raz, że dzisiaj mówią jedno a jutro drugie. Więc wiesz z pięknych słów może się okazać, że za x lat zostaniesz znów zrobiony bo akurat nie będzie pieniędzy w budżecie państwa :).
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@Felonious_Gru: ja też zostałem w ppk I moim zdaniem paradoksalnie przez to, że wiele osób się wypisało, rząd nie ma powodu by z-----c stąd środki bo będzie ich za mało. Czyli na razie wygląda całkiem ok jako dodatek do oszczędzania.

Bardziej się obawiam, że wprowadzą coś o czym była mowa już w tamtym roku i dowalą podatek od środków zgromadzonych na koncie, a przy głosach, że banki też rozważają zlikwidowanie
  • Odpowiedz
  • 1
@Micho_master: Jak odpisałem wyżej, jak rządowi będzie brakowało kasy to wprowadza kolejne opłaty i podatki, a z--------m z ppk przy tym jak mało osób zostało jest nieopłacalne w mojej opinii. Równie dobrze mogą z-----c z twojego konta bankowego bo uzasadnią, że masz za dużo.
  • Odpowiedz
@Micho_master: myk jest taki że można wypłacić hajs w dowolnym momencie, jak usłyszę że PiS coś kombinuje to zlecam zwrot i tyle widzieli moją kasę. Nawet po potrąceniach za zwrot wychodzi to spoko na plus.
  • Odpowiedz
  • 0
@bn1776: przy obecnym oprocentowaniu lokat równie dobrze możesz kupić ładną skarpetę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Felonious_Gru: o lokatach wiem, że obecnie więcej kosztuje jej utrzymaienie niż zysk, a przy moich zarobkach jeszcze na mieszkanie w nowoczesnym stylu "kurnik o zaostrzonym rygorze" nie mogę sobie pozwolić, więc nad skarpetą też się zastanawiam xD
  • Odpowiedz