Wpis z mikrobloga

Jako że czytam już któryś z kolei pierd o upadku Orlenu za PiS-u mocno plusowany przez wykopowych kretynów postanowiłem wrzucić w prostą tabelkę najważniejsze według mnie dane finansowe grupy Orlen. Wybrałem te które uznałem za ważne a którymi manipulują polityczni spamerzy. Dla bywalców tagu #gielda dodałem wartość księgową na akcje bo żaden normalnie myślący człowiek nie sugeruje się kursem akcji jako wartością majątku spółki. Zapraszam do dyskusji RZECZOWE osoby - trole out
P.S
Na czerwono oczywiście strata.

#orlen #ekonomia #obajtek #gruparatowaniapoziomu
e.....4 - Jako że czytam już któryś z kolei pierd o upadku Orlenu za PiS-u mocno plus...

źródło: comment_1615749679i6EatfKoJQTs1POisVpJlh.jpg

Pobierz
  • 43
@ediz4: Wydaje mi sie, ze zeby byla dyskusja, powinienes postawic chociaz jakas teze. Jako ze jej nie ma to odniose sie do tej straty na czerwono.

Jesli otworzysz sobie pelny raport finansowy Orlenu za 2014 rok to pod nota wyjasniajaca 9.2 do pozostalych przychodow i strat operacyjnych znajdziesz wyjasnienie wiekszosci tej straty. Otoz dokonano w tamtym roku odpisu wartosci Orlen Litwa, a konkretnie refinerii w Mozejkach, ktorej zakup zostal dokonany w
@Dalton_Harron: Ropczyce to też teoretycznie no brainer, ale nie włożyłbym tam ani złotówki. Patrzenie w tabelki ma sens w cywilizowanym kraju, a tutaj pierwsze co robię to szukam w google grafika pysk prezesa, bo nikt normalny nie powierzyłby kapitału polskiemu knurowi, który zamiast prowadzić firmę będzie kombinował jak koń pod górkę, żeby ukraść.
@kleiner_trottel: Wiem z czego ona wynika. Jak już poruszasz 2014 to objaśnij symboliczny zysk z 2013 również. A teza jest taka że ostatnio zarówno posłowie opozycji jak i polityczne trolle z wykopu manipulują sytuacją Orlenu - jest ona dobra i lepsza niż przed 2015 rokiem
@ediz4: Co do tezy o opozycji i trolowaniu to nie interesuje sie tematem a pisze tu bo zaznaczyles tag ekonomia. Co do kondycji Orlenu to jest ona skorelowana z cenami ropy - wplyw tego kto jest prezesem w takich spolkach jest znikomy.
@ediz4: Według mnie raport za 2020 wcale nie będzie taki dobry. Tak naprawdę nie wiemy co rząd wrzucił na barki orlenu. Ciągłe afery i brudy które prezes Obajtek narobił wcale nie pomagają. Do tego dojdzie jedna zasadnicza rzecz że prezes orlenu traktował go jak prywatny majątek i brudy będą cały czas wychodzić. Obajtek ma firmę która produkuję folie i nie powicie mi że on za surowiec do tej firmy płacił stawki