Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mlodyernest: domyślam się ale aktualnie robię gap year i pracuje co powoduje, że często nie mam po pracy siły i chęci aby dobrze przygotować się do matury z fizyki. Jako tako jestem kumaty i myślę że na studiach będę lepiej ogarniał gdy bedzie miał kto mi tłumaczyć zagadnienia i nie będę zmęczony pracą xD
  • Odpowiedz
@Matias_Moa_Viecki: To ja od siebie dorzuce (jestem aktualnie 6 sem, AiR), że niezależnie czy wybierzesz AiR czy elektrotechnike, to dobrze by było byś całkiem dobrze radził sobie z matematyką. Na obu kierunkach pierwsze 2 semestry jest spory odsiew na matematyce, sporo nowego materiału i jak sie tego nie szybko nie załapie to później ciężko nadrobić. Co do pracy po tych kierunkach z własnego doświadczenia wiem, że wiele firm zwarca uwagę
  • Odpowiedz
  • 1
@Matias_Moa_Viecki dziennie, studia daja sporo wiedzy teoretycznej, która często w pracy jest wykorzystywana w niewielkim stopniu ale daje szeroki pogląd na napotkany problem. AiR jest bardzo szerokim kierunkiem, łączy w sobie informatykę, elektrotechnikę, elektronikę i mechanike przez co daje spore możliwości by przy stosunkowo niedużym wkładzie rozpocząć pracę w wszystkich tych dziedzinach, ale dalej to jest głównie wiedza teoretyczna
  • Odpowiedz
@Matias_Moa_Viecki: z własnego doświadczenia - z tych trzech wybierz elektrotechnikę, bo jak Ci się praca w automatyce znudzi to będziesz mógł projektować przynajmniej. Poza tym te trzy zamieniłbym na informatykę i naukę języka.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Matias_Moa_Viecki: no to przemysl temat automatyki, bo współczesna wiele od programowania się nie różni, tylko jeśli będziesz chciał zarabiać na poziomie programisty to w odróżnieniu od niego bedziesz zmuszony żyć w delegacji
  • Odpowiedz
@Matias_Moa_Viecki AiR odradzam, bo po tym to raczej praca specyficzna
1. Praca w dziale utrzymania, co wiąże się z pracą na 3 zmiany, ew. 4brygady.
2. W biurze projektowym, ale tu częste wyjazdy służbowe( za młodu fajnie, ale gdy nadchodzi moment myślenia o rodzinie, to już średnio).
3. Praca w biurze projektowym bez częstych wyjazdów, czy w fabryce jako inżynier automatyki to jakiś mały procent wszystkich ofert
4. Zawsze można przebranzowić
  • Odpowiedz