Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 163
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@atrax15: Tak, na to wychodzi - wg. opisu Akulina zadźgała 6 letnią córkę a Andriej współlokatora który zmarł na dur brzuszny (tyfus) a na stole resztki ciał które zjedli.

Na tyle na ile znam cyrylicę to mniej więcej się zgadza.
  • Odpowiedz
@knur3000: mordo kłamiesz albo wiedzy nie masz.
1) Społeczeństwo za cara nie było ani biedne, ani niewolne
2) Bardzo dobrze, że wspomniałeś o tych obecnych za caratu klęskach nieurodzaju, bo świadomość ich istnienia jest konieczna do zrozumienia roli bolszewików w klęsce głodu 1921. Mianowicie, chłopi byli świadomi, że głód może nadejść w każdym sezonie. W związku z tym chłopi mieli przygotowane zapasy zbożna na rok, niektórzy nawet na dwa. Bolszewicy
  • Odpowiedz
@knur3000:

zboże zabierane chłopom szło na militaryzację i gwałtowną industrializację

przypomnij sobie co stało się dziesięć lat później i zastanów się czy militaryzacja i industrializacja nie miała sensu
  • Odpowiedz
@L3gion: Kolejny głąb co ironii za pomocą kontrastującego zestawienia nie zrozumie nawet jak wyskoczy z krzaków i kopnie go w snowflakowe dupsko. Jakie prymitywne procesy musiały zajść w twoim zerojedynkowym właśnie umyśle, żeby zrobić ze mnie zerojedynkowca nie wiem i nie chcę wiedzieć. Jak się śmiać to tylko z prawaków, nie? Zapomniałem, że wykop pełny takiego smutnego bydła. Teraz coś co r---------i twój ciasny mózg – gardzę wami lewakami tak
  • Odpowiedz
@AmFast: rownosc plci to komunissssssss wykopki czemu wy jesteście takimi bezmózgami? (inb4 dlaczego piszesz w liczbie mnogiej - no bo jak sie poslucha jednego wykopka to tak jakby slyszalo sie wszystkich)
  • Odpowiedz
@Jestembogaty: Rewolucja była skutkiem przegranej przez Cesarstwo Rosyjskie 1 WŚ. Niemcy zajęli teren całej Polski, Białorusi, Ukrainy i państw bałtyckich, z powodu tych klęsk wybuchła rewolucja i rozpoczęła się wojna domowa, która jeszcze bardziej zniszczyła kraj, który i tak był na granicy wydolności. Skoro struktury państwa przestały istnieć, plony zostały spalone albo ukradzione przez Niemców, to naturalnym skutkiem był głód. Głód ten nie był skutkiem systemu gospodarczego, tylko zniszczeń wojennych.
  • Odpowiedz