Aktywne Wpisy
TakiSeLogin +1803
Boroborro +69
Był wczoraj fachura u rodziców na wycenie remontu łazienki i krzyknął 20k za robociznę netto xD z rachunkiem to +vat. Roboty to wymiana płytek trochę przesunięcie przyłączy czyli raczej standard. Powiedział że roboty na 2 tyg a robi solo. Tych budowlańców to już dosłownie p----------o XD #remontujzwykopem #remont
Wszyscy wiemy, że tak naprawdę nikt nikomu nie musi się tłumaczyć dlaczego chce wykonać aborcję. Jednak dziś przedstawię Wam podawane najczęściej powody przerwania ciąży. Liczby do wpisu brałam z tego badania.
Aż 74% osób odpowiedziało, że chce przerwać ciążę w trosce o inne osoby. Pod tym rozumiemy problemy finansowe, problemy w związku czy ogólnie problemy rodzinne związane np. z koniecznością opiekowania się chorym dzieckiem czy innym członkiem rodziny.
73% osób jako powód podało problemy finansowe (niezależnie od odpowiedzi powyżej). Jest to moim zdaniem całkowicie zrozumiałe, bo dziecko kosztuje. I nie, nie wystarczy dziecka kochać i jakoś to będzie. Żyjemy w czasach, gdzie pieniądze są niezbędne, żeby dziecko miało wszystko czego mu trzeba.
Posiadanie dziecka koliduje ze szkołą/pracą/innymi obowiązkami - tak odpowiedziało 69% osób. I to także jest dla mnie zupełnie zrozumiałe. NIE KAŻDY CHCE MIEĆ DZIECKO teraz albo kiedykolwiek. Jedni spełnią się jako rodzice i to da im szczęście. Inni z kolei chcą robić karierę, bo dla nich szczęście to zostać prezesem wielkiej firmy i mnóstwo kasy. Obie wizje szczęścia są w porządku. Tak jak i zresztą wszystkie inne, których realizacja nie krzywdzi innych.
48% - niechęć bycia samotną matką /problemy w związku. Samotni rodzice nie mają łatwo, zatem nie każdy chce się podejmować tego zadania. Problemy w związku także nie wróżą dobrze. Nie sądzę, żeby dziecko rozwijało się dobrze obserwując toksyczny związek rodziców, a często niestety tak to wygląda. 'Zostańmy razem dla dobra dziecka'.
Dla 38% osób niedawno urodzone dziecko jest powodem przerwania aktualnej ciąży. Noworodki i niemowlęta wymagają naprawdę dużo czasu, uwagi i siły. Nie każdy chce i może podjąć się takiego zdania x2.
Wszystko wyżej to ogólniki, zdaję sobie z tego sprawę, jednak pamiętajmy jedno - sama niechęć bycia w ciąży jest wystarczającym powodem do jej przerwania. Nikt nikogo nie może zmusić do kontynuowania jej.
Dlatego jeżeli jesteś w niechcianej ciąży, to pamiętaj - nie jesteś sama!
35/x
#aborcja #codziennepowiedzkomus <- tag do obserwowania/czarnolistowania
Kochani, jak już Was wołam to nie musicie plusować komentarza z wołaniem! Ułatwia mi to znacznie wpisywanie nowych osób na listę, bo nie korzystam z mirkolist tylko mam plik, do którego wklejam sobie plusujących. :)
JEŻELI JEDNAK JESZCZE CIĘ NIE WOŁAM, TO PLUSUJ ŚMIAŁO PIERWSZEGO KOMCIA Z WOŁANIEM
Nie wykluczam, ale można przyjemne połączyć z zarobkiem więc to nie przeszkadza. :)
Nie ma tu zadnego przerzucania odpowiedzialnosci, tylko wlasnie wziecie jej na siebie i zrobienie aborcji oraz pokrycie jej kosztow.
Nie wiem tez skad wymysliles to zdziwienie ciaza; bo kolejny raz o tym piszesz. Kazdy kto ma choc podstawowa wiedze wie ze antykoncepcja zawodzi i moze zdazyc sie ciaza. Odpowiedzialnie jest miec albo oszczednosci (choc to kwota ok 400-500 zl,
@ponerLokej: Bo narusza jej nietykalność cielesną. Bo ma prawo samostanowienia o sobie.
Ja nie pytam o powody filozoficzne, tylko
a "zakończenie ciąży" nie jest równoznaczne z zakończeniem życia płodu człowieka?
Czy sugerujesz, że istnieje możliwość wyizolowania płodu, by mógł żyć dalej?
@Amishia: O c--j ale logika. Celem Hitlera nie było wymordowanie m.in. żydów tylko pozyskanie miejsca do życia dla jego rodaków, ergo to dobry chłopak był xD
Raczej o tym nier pisalem. No ale w sumie tak. Fajne - w tym sensie ze rozwiazuje powazny problem jakim jest niechcioana ciaza.
Bezpieczne - no tak, aborcja to jeden z najprostszych i najczestszych zabiegow ginekologicznych. Podobnie zazycie profesjonalnego zestawu do abrocji farmakologicznej.
niezobowiazujace - pewnie, aborcja nie zobowiazuje do niczego.
@ponerLokej: Skąd mam to wiedzieć. Przecież nie rozmawiamy o konkretnej osobie. Ile osób tyle powodów.
@Spring90: Przestań wtrącać się w moje rozmowy z innymi ludźmi. Dodatkowo jeszcze pisząc nieprawdę.
@lintfree: Ty to powiedziałeś. Zresztą porównywanie śmierci milionów osób, do przerwania ciąży, której skutkiem ubocznym jest obumarcie płodu, jest po prostu obrzydliwe i świadczy o Tobie bardzo zle.
Czy ty masz jakieś problemy z rozróżnianiem science fiction od rzeczywistości?
@marekrz: Być może kiedyś będzie. Może nawet będzie je można wszczepiać pro-liferom. A do tego czasu cóż... Nie ma to i tak znaczenia. Celem jest wyjęcie płodu naruszającego nietykalność cielesną matki. Zabijanie ich nie jest celem.
@bigos555
Ale zgodzicie się z tym, że:
zakończenie ciąży = zakończenie życia płodu
czy nie?