Wpis z mikrobloga

Szanuję Was chłopaki ale ja to widzę tak niedługo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Rok 2020 - #programista15k robi #gra

Prezes EA każe robić programiście, grafikowi etc. grę. Robią tą grę. Zrobili.
A co robiliście? No tekstury, fizykę, scenariusz, mnóstwo rzeczy, było ciężko ale daliśmy radę! :)
także sprzedamy ją za 150 PLN żeby pokryć naszą pracę i zarobić

Rok 2100 - jw. programista robi grę

Prezes EA każe robić programiście, grafikowi etc. grę w jednej osobie czyli AI. AI robi tą grę. Zrobiła.
Pytają a jak robiliście? No no siedziałem na fotelu, kliknąłem guzik, samo wszystko i pączki #!$%@?łem. Było ciężko ale daliśmy radę! :)
także sprzedamy ją za 150 PLN żeby pokryć naszą pracę i zarobić.
Co?
Gówno, za prąd zapłacić trzeba te 50 PLN, zamknij mordę 100 do kieszeni prezesa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

TAK BĘDZIE ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#humorinformatykow #informatyka #sztucznainteligencja #heheszki #it #gamedev
  • 16
@Moroder: Oj dziecko - każda optymalizacja zachowań odbywa się bez zbioru uczącego. Spójrz sobie chociażby na rozwiązania typu automat uczący się jak grac w flappy birds, czy dowolną optymalizację z wykorzystaniem algorytmów genetycznych. Uczenie z wzorcami jest niezbędne jedynie, gdy chcemy uzyskać model identyfikujący ten wzorzec.
@doogroo2: I jak chcesz stworzyć grę algorytmem genetycznym? NVIDIA odtworzyła AI Pacmana i mechanikę gry algorytmem genetycznym? No nie. Przeczytaj może o czym był OPa.
Tak samo z tworzeniem obrazów albo z GPT-3, które zostało wytrenowane na ogromnej ilości danych.
Nie wiem jak mogło by wyglądać tworzenie gry, grafiki i scenariuszy algorytmem genetycznym... bota do Flappy Birda to tak.
@Moroder: przede wszystkim bot uczy się na pds jakiejś funkcji celu, tutaj wyniku - łatwo jest zrobić bota, jeśli mamy prosta powtarzalność takiego eksperymentu. Unsupervised algorytm do tworzenia gier? Jak xD
Unsupervised algorytm do tworzenia gier? Jak xD

@wafel93: Dlatego AI będzie miała przewagę ( ͡º ͜ʖ͡º) @Moroder: Dlaczego to miałby być jeden układ? Dlaczego każdy jednowymiarowy (w zrozumieniu kontekstu przetwarzania)? Dlaczego miałby nie korzystać z bazy wiedzy, skoro ludzie korzystają? I dlaczego zakładacie, że gra - w szczególności w odniesieniu do żartu OPa - musiałaby być stworzona w całości - zaczynając od scenariusza (tu się
@doogroo2: tak z czystej ciekawości "pociągnę cię za język" - z tego co wiem, no to klasyfikacja operuje właśnie na nadzorowaniu - to jest kot, to jest dobra gra, to nie. Clustering, czyli wyszukiwanie schematów w pozornie nieuporządkowanych danych odbywa się bez nadzoru. Ale klasyfikacja imo musi mieć jakąś funkcje celu, która określa czy algorytm dobrze sobie radzi, czy ma zmodyfikować swoje zachowanie.

Jak by miało wyglądać testowanie w sposób odzwierciedlający