Wpis z mikrobloga

#gielda
Czy podatek od zysków jest naliczany każdorazowo względem tranzakcji, czy według rocznego bilansu? Tzn, jeśli na sprzedaży A straciłem tyle ile zyskałem na sprzedaży B, to jestem czysty względem fiskusa?
  • 7
@wafel93: Tak straty na akcjach możesz kompensować (w przeciwieństwie do funduszy inwestycyjnych, gdzie nawet jak na jednym stracisz 10k a na drugim zyskasz 1k to zapłacisz podatek od 1k, chyba że masz fundusze parasolowe), ale rozliczyć PIT i tak musisz. Podatek płacisz od zysku, a zysk to przychód - koszt zakupu. Przychód to kwota ze sprzedaży, koszt zakupu to koszty prowizji (kupna i sprzedaży) oraz cena samych akcji. Koszt rozliczasz w
@Zendemion: A tego nie wiem, raczej bazuję na biurze maklerskim że w pit8 to będzie poprawnie ujęte.
https://ksiegowosc.infor.pl/abc/70028,Jakie-wydatki-moga-obnizyc-przychody-z-akcji.html
Z tego artykułu wynika, że niby wszystkie koszty powinny być wyliczone w momencie sprzedaży, ale abonament to koszt dotyczący wszystkich instrumentów, a nie jakiegoś konkretnego, więc nie wiem jak to jest uwzględniane.

@wafel93: Doprecyzowując FIFO, chodzi oczywiście o akcje tej samej spółki, tak urząd skarbowy ustalił zasadę obliczania podatku (czyli kupując 10