Wpis z mikrobloga

Serwus ;) podobnie jak wielu z Was, wysiałem już jakiś czas temu, więc pora na pierwszy tegoroczny wpis w ramach uprawy #chilishopec ;)

Jak co roku do zestawu dołączam nowy element – w tym roku w postaci ścian (MYLAR DIAMOND 600D) i ostatecznie mamy już konstrukcję boxa, lampy, ogrzewanie oraz ich sterowniki.

W tym roku u mnie o jeden rozsadnik mniej – trzeci czeka na innych lokatorów ;) Lista odmian – poniżej – zamknęła się liczbą 28. Część z nich jako obiecujące krzyżówki wraz z dodatkowymi oznaczeniami, które pomagają rozróżnić je w drodze do stabilizacji. I tak ostatecznie wyszło: Pimenta Da Dog (Trinidad Dog x Pimenta de Neyde), Testanera Red Pheno with tail (by Diego Drax), Hallows EVE (Pimenta de Neyde x Bhut Jolokia), 7 Pot Brainstrain Red, Zing, XXX 7, Moruga Yellow, Moruga 2.1, BBG White, BBG Red 3, BBG Choco 2.2/2.3, TDBB 16.2, Dorset Naga X, Fatality 4, Habanero Black 1, Habanero Neon, Habanero Orange 38.4, PDNxD 1.1, PDNxD 1.5, PDNxD 1.8, PDNxD 3.3, PDN 2, Bahamian Goat Stinger 3, Bahamian Goat 27.6, Bahamian Goat 27.7, Aji Habanero, Aji Jobito, Aji White Fantasy X.

Standardowo już rozpoczynam w ten sam sposób, a mianowicie:
– Moczenie nasion w rumianku – 29 stycznia
– Nasiona na płatkach kosmetycznych w pojemnikach na sosy – 30 stycznia
– Pierwsze kiełki w podłożu – 2 lutego
– Pierwsze wschody – 5 lutego

Na zdjęciu jedna z tegorocznych nowości TESTANERA RED PHENO WITH TAIL. To chyba jeden z bardziej emocjonujących okresów w całym sezonie. Różnice widoczne dosłownie są każdego dnia. Pojawiają się pierwsze liście właściwe. Ostatnie sztuki wychodzą z podłoża. Zaczynamy zabawę ;)

W komentarzach kolejne zdjęcia

PS. Zdaje się, że w tym sezonie zapowiada się na tagach spory tłok. Widziałem też kilka bardzo obiecujących zestawów i stanowisk, więc tym bardziej super – rośnijmy w siłę ;)

#chili #chilihead #papryczki #uprawapapryczek #ogrod #ogrodnictwo #hobby #foodporn #chwalesie #domowyogrod #uprawiajzwykopem
shopec - Serwus ;) podobnie jak wielu z Was, wysiałem już jakiś czas temu, więc pora ...

źródło: comment_1613583999823dqJc6k4fiNiiWD6qW9X.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@shopec: jak we fabryce, podziwiam twoje podejście do dokładności fenotypow, taki level pro ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ciekawi mnie krzyzowka tego trinidad i pimienta de neyde
  • Odpowiedz
  • 1
@polutt: Pierwsze trzy odmiany są pokłosiem pojawienia się PDNa, którego niezmiennie wielbię ;) A fenotypy... no cóż, tu jest jeszcze więcej do zrobienia, ale tyle już chyba starczy ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@Niewiemja: Kurde też mam wrażenie, że idą wyjątkowo dobrze - ten mylar chyba robi robotę - wziąłem więcej żeby wyłożyć rozsadniki i się podziało ;)
  • Odpowiedz
@shopec: Ten jest chyba teraz najlepszy z mylarów, tylko pamiętaj że szybko sie niszczy, lepiej nie czyścić na mokro i w ogóle nie pryskać na niego wodą bo sie szybko zestarzeje a co sezon chyba nie warto kupować ( ͡° ͜ʖ ͡°) Też musze dokupić troche w sumie
  • Odpowiedz