Wpis z mikrobloga

@queuele: Ta grafika jest bez sensu. Średnią wieku zaniżają małe dzieci do roku, ktore kiedyś szybko umierały (wcześniaki, niedożywienie itp.) Odjąwszy zgony malutkich dzieci moja rodzina z XIX wieku spokojnie dożywała 70tki. A bywało że i dłużej. A mam w drzewie już ze 2 tysiące osób, więc jest to jakaś poważna próbka. Z tych dwóch tysięcy na oko 90% dożyło dorosłości.
  • Odpowiedz
@lavinka:

Ta grafika jest bez sensu

Nie rozumiem, grafika przedstawia średnią długość życia. Tyle.

Pewnie co do drugiej części to masz rację i gdyby uwzględnić tylko osoby, które osiągnęły pełnoletność, statystyki byłyby zupełnie inne. Wydaje się wątpliwe, że większość spokojnie dożywała siedemdziesiątki, ale nie wykluczam, że tak było. W sieci nie bardzo jestem w stanie znaleźć dane o których mówisz, tak więc jeżeli chce Ci się drążyć to zawołaj jak
  • Odpowiedz
@queuele: Ale prosty człowiek z niej zrozumie, że większość ludzi nie dożywała 40tki. Gdy jeśli już człowiek przeżył pierwsze kilka lat życia, żył już praktycznie tak samo długo jak obecnie, chyba że miał pecha i go uciukali na wojnie.
  • Odpowiedz
@lavinka: Faktycznie, grafika może być myląca. Kiedyś ludzie dożywali podobnego wieku, chociaż średnia długość życia była niższa. Tak jak zauważyłaś, po osiągnięciu pełnoletności w czasach pokoju ludzie nie umierali w wieku 40 lat. Niestety nie potrafię znaleźć danych na temat średniej umieralności oraz długości życia tylko dla dzieci z okresu starszego niż XX wiek. Są tylko czasy nowożytne:

W 2017 r. zmarło około 6,3 mln dzieci poniżej 15 roku życia.
  • Odpowiedz
@lavinka: tak, ludzie zawsze się łapią na to. Umieralność dzieci zawsze mocno zaniżała średnią długość życia,zawsze było tak, że jak któs przeżył dziecinstwo, miał duża szanse dożyć do starości. No chyab że to kobieta była, za kazdym razem miała niemała szanśe umrzeć przy porodzie
  • Odpowiedz