Wpis z mikrobloga

@ciemnienie: najskuteczniejsze to ledwo 90 parę procent. Może ci się w głowie nie mieści, ale ten mały procent to też żywi ludzie. W ciążę się zachodzi czasem nawet bo sterylizacji
  • Odpowiedz
@mroznykasztan: nie, mówimy o tym że kobiety to ludzie z własną moralnością, myślą i wiedzą co robią. Jeśli jesteś za "kompromisem", znaczy że nie uważasz płodu za człowieka (bo chyba nie możesz zabić poczętego z gwałtu czy chorego), ale dajesz spbie prawo do wychowywania obcych ludzi, chcesz karać za s--s i uważasz że twoja moralność jest lepsza niż całkowicie obcych ci ludzi
  • Odpowiedz
@Faraluch: Używanie twierdzenia Judith Jarvis Thomson do każdego przypadku ciąży jest niepoprawne i błędne. Jej założenia mają miejsce tylko w kilku przypadkach.
  • Odpowiedz
@ciemnienie: 1) nadal zostają ludzie którzy zajdą w ciążę? Nie łączysz faktów?
2) nie każdy może stosować wszystkie metody, powinnaś to wiedzieć XD
3) nie każdy chce sobie psuć gospodarkę hormonalną
4) jestem za prawem aborcji nawet jeśli ktoś zastosuje inną metodę albo nawet o czymś zapomni: ludzka rzecz. Nie chciałam od tego zaczynać bo byś się przyczepiła jak rzep psiej d--y co nam zaraz ślicznie zaprezentujesz
5) jest wyjście
  • Odpowiedz
@ciemnienie: to poczytaj jaki wplyw na zdrowie kobiety mają takie implanty i hormony. Większość ze względów zdrowotnych używa prezerwatyw.

Nawet mi (a mówimy tu o durexach i skynach czyli markach prezerwatyw uważanych za te dobrej jakości) zdarzało się że p----------a pękła albo co znacznie częściej się zdarza, zsunęła się do środka kobiety. To jest te 5%.

Nawet przy tych twoich implantach nadal jest prawie 1% ryzyka. Na każdy milion kobiet
  • Odpowiedz
@Faraluch: Dlaczego uważasz ciążę za "karę za s--s"? Źle na to patrzysz. Ciąża jest tylko potencjalną konsekwencją seksu. I ta konsekwencja nie jest niczym negatywnym. Tylko tyle i aż tyle. To raz. Dwa - z obecną demografią jako ogół społeczeństwa nie powinniśmy sobie pozwolić na utratę zdrowych ciąż, bo tych po prostu brakuje. Jak widzisz rozwój Polski, jeśli społeczeństwo będzie coraz starsze a dzieci nie będą się rodzić?
  • Odpowiedz
@Faraluch:
1) jeśli ktoś nie przyjmuje takiego ryzyka na zajście w ciążę, powinien zastosować drugą metodę antykoncepcji - w tym wypadku prezerwatywę.
2) oczywiście. W tym wypadku można stosować jednak podwójną antykoncepcję np. metodę objawowo-termiczną + prezerwatywę.
3) jw metoda objawowo-termiczna + p----------a + stosowanie takich aktów seksualnych, które nie doprowadzają do poczęcia.
4) ja nie jestem za prawem do aborcji na życzenie, zwłaszcza finansowanej z publicznych pieniędzy, kiedy się
  • Odpowiedz
@Amishia: nie widzisz nic dziwnego w przerywaniu ciąży na życzenie do 24 tygodnia. To średnio dobrze, moim zdaniem. Obawiam się, że taka lekka narracja zwolenników aborcji na życzenie, może doprowadzić do dalszego przesuwania granicy, bo czemu nie? Zapomniałem, nie musiałem, nie chciałem - można "usunąć" nawet 24 tygodniowy płód, bo on nie żyje, nie jest człowiekiem, nie czuje etc.

Tu masz dziecko urodzone w 25 tygodniu ciąży https://www.instagram.com/p/CK9Df5fDM93/?utm_source=ig_web_button_share_sheet Jaka byłoby
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@ciemnienie: Po pierwsze - nigdzie nie twierdzę, że płód z 24 tygodnia nie jest człowiekiem. Pod względem biologicznym jest. Dokładnie jest płodem człowieka.

Po drugie - bo dla mnie życie osoby dorosłej, w pełni wykształconej, mającej wspomnienia jest ważniejsze niż życie płodu. Taka jest moja moralność, po prostu.

Po trzecie - niekoniecznie ktoś musiał się zapomnieć. Antykoncepcja zawodzi.

Po czwarte - jeżeli ktoś jest przeciwny aborcji, to może jej po
  • Odpowiedz
poczytaj jaki wplyw na zdrowie kobiety mają takie implanty i hormony.

@Pierorzek: skoro mówisz o szkodliwości hormonów. Warto zaznaczyć, że wszelkie środki wczesnoporonne przysyłane przez ciocię Basię z Berlina, to nic innego jak końska dawka hormonów. Wywołują one skurcze macicy i poronienie. Zastosowane incydentalnie pewnie nie zaszkodzą, ale regularnie jako metoda późnej antykoncepcji mogą mieć wpływ na zdrowie kobiety, o którą tak się troszczysz. Co lepsze, porządne zabezpieczenie się dobrze
  • Odpowiedz
@Amishia: dlatego - ani kroku na przód. Dla osób myślących podobnie jak ty, nie ma żadnej granicy. Dostaniecie palec, odgryziecie rękę. Na razie 12 tydzień, bo można zapomnieć. Później 24 tydzień, bo nadal zdarzy się nie pamiętać i to jest całkowicie usprawiedliwione. Dehumanizujecie kompletnie człowieka w płodowej fazie rozwoju, co stanowi olbrzymi problem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@ciemnienie: Dokładnie tak jest. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dehumanizujemy wszystkich po kolei. Tak naprawdę chcemy te płody wykorzystywać do gotowania zup i jedzenia ich. Później przyjdzie pora na dwuletnie dzieci, a następnie pięcioletnie.

• Odpowiedz