Aktywne Wpisy
tentin_quarantino +174
Ale się porobiło, Wykop prawie jak #wykopthebeststyle ( ͡º ͜ʖ͡º)
Uprzedzając pytania: nie mam z tym nic wspólnego, poza domniemaniem, że mój styl stanowił w jakimś stopniu inspirację
#wykop #nowywykop #wykop20
Uprzedzając pytania: nie mam z tym nic wspólnego, poza domniemaniem, że mój styl stanowił w jakimś stopniu inspirację
#wykop #nowywykop #wykop20
JanOski +271
Tesla tak zaoszczędzone pieniądze, może wrzucić w wiele innych rzeczy. Za połowę budżetu reklamowego GM kupiła sobie bitcoiny... a reklamy pewnie dostała więcej niż GM. I tak to się kręci...
Kolejny świetny przykład... najprawdopodobniej(??) darmowa reklama Tesli na coinmarketcap, najbardziej popularnej witrynie do śledzenia kursów crypto.
Ciekawe ilu hodlerów stwierdziło...
Myślę, że nie mało.
#tesla #bitcoin #gielda #kryptowaluty
@anonimowy_programista: Może dlatego sprzedaje 5 razy mniej samochodów niż General Motors;)
a ktoś ludzi zmusza? Jeżeli chcą auto, które jest produkowane dokładnie pod zamówienie, to depozyt jest jak najbardziej na miejscu.
@abraca: @anonimowy_programista: linia produkcyjna by pomogła gdyby Tesla najpierw postawił tymczasową , tak jak wszyscy producenci robią , chciał zaoszczędzić to teraz klepie ręcznie przez co internet jest pełen historii jak nowa tesla ma żle dopasowane panele
a co do depozytu tak jest na miejscu ale nie jest na miejscu obiecywanie dostaw których nie ma przez co klienci odsprzedają miejsca w kolejce
a baterie
troche wyzej niz branza ogolnie
konkurencja do Telsi dopiero przyjdzie
maja sprzedaz na poziomie 20 mld USD, wycene na poziomie 800 mld
zakladajac ze w ciagu 5 lat zwieksza sprzedaz 10 krotnie i nie spadnie im marza mimo konkurencji ktora nadciaga.
bede notowac net profit na poziomie 12 mld
wycena obecna 800 mld daje PE na poziomie 67 przy bardzo optymistycznych
@151346136: w 2030 roku spodziewaj się gross margin w wysokości 50-60%. Tesla auta będzie sprzedawać z minimalnym zyskiem, odsyskując wszystko na softwarze. Dzięki czemu zakup Tesli to będzie nobrainer, bowiem nikt inny nie będzie w stanie się zbliżyć do nich.
zapomniałeś o Tesla Energy i dochodach za FSD.
@anonimowy_programista: od kilku lat produkują razem z Panasoniciem, ale potrzebują więcej. Od ponad pół roku produkują już 4860. Są już w top10 producentów baterii na świecie (sami, bez panasonica)
@151346136: a co z zapowiadanym licencjonowaniem oprogramowania, dostarczaniem zespołów napędowych i baterii innym producentom? taka IZERA weźmie to z pocałowaniem ręki i w hurtowych ilościach... General Motors nie ma niczego porównywalnego do zaoferowania.
Tesla jest banka nawet w takiej lidze, mimo, ze w niej nie gra.
Ta wycena bazuje na idealnym scenariuszu dla Tesli. Ze beda robic te 50-60
Konkurencja sie pojawi
Z Chin jest Nio. Kia ze swoim e-niro juz stanowi konkurencje
VW tez da sobie rade.
Ale nawet przy tych absurdalnych wycenach Tesla sie wybija
@151346136: nadal nie rozumiesz skąd taka cena się bierze. Z pewności, że Tesli nikt nie podskoczy przez najbliższe lata. Po prostu ludzie są w stanie płacić premium za bardzo dużą pewność, że Tesla za 3-5 lat bedzie stała dużo lepiej. Tak bardzo jak konkurencja jest w dupie to się w głowie nie mieści.
Tak to obecnie wygląda. Jak Tesla miała 17% to wszyscy mówili, że
@anonimowy_programista: no przeciez napisalem, ze rozumiem, to banka
@anonimowy_programista: Czyli wedlug Ciebie w przyszlosci bedzie tylko Tesla, nie bedzie konkurencji, bo bedzie tak daleko w dupie, ze nikt nie kupi nic innego niz Telsa
100% market share?
Moze tak, kto wie. Przekonamy sie.
Ale wydaje mi sie to malo
@151346136: myślę, że 30%-40% rynku jest w ich zasięgu. Oczywiście, większość będzie jeździła we flotach.
zapominasz, że Tesla w przeciwieństwie do wszystkich innych będzie miała najlepszy efekt skali.
Możesz mi wymienić jakie firmy obecnie gonią Amazona?
@anonimowy_programista: alibaba, JD, etsy, shopify
konkurencja dla AWS jest MSFT Azure
Ale to nietrafione porownanie, bo Tesla jest na rynku aut, gdzie jest mnostwo wielkich firm i ona zwyczajnie nie zdechna wszystkie tylko z tego powodu, bo silnik spalinowy idzie w odstawke. Samochody to nie jest silnik, ale tez zawieszenie, karoseria, bezpieczenstwo i masa innych
- produkcja baterii na potrzeby przemysłu i powiązane z tym zyski z algorytmicznego handlu energią elektryczną,
- produkcja paneli słonecznych,
- wprowadzenie autonomicznej jazdy i subskrypcji na nią,
- sprzedaż subskrypcji na FSD do samochodów innych marek,
- udostępnianie sieci ładowarek innym producentom,
Na ile % oceniasz
Mają obecnie przewagę w technologi baterii, ale ta będzie zanikać
W panelach nie mają przewagi, nie było ich tutaj.
Autonomiczna jazda jak na razie nie idzie zgodnie z planem. I tu też zakładasz, że tylko im się uda, że nie będzie konkurencji i presji na marże.
Sieci ładowarek powstaną i już powstają jak grzyby po deszczu, to nie będzie wysokomarżowy rynek.
Żeby
@151346136: a niby czemu?
Amazon gdy był wyceniany po raz pierwszy na $800b (okolice 2018 roku):
- był liderem na w ogóle nie zmonopolizowanym rynku usług chmurowych w IT, wysokomarżowy rynek ale to w najlepszym wypadku oligopol trzech firm, daleko mu do monopolu. AWS miał tam może 40% market share i to licząc tylko "chmurę" a nie całość IT
Jak wspominałem Telsa ma ten wskaźnik na poziomie 40.
Tesla sie wyceniana 8 razy wyżej, niż Amazon kiedykolwiek był w porównaniu do sprzedaży.
Naprawdę Tesla ma 8 razy lepsze perspektywy niż Amazon kiedykolwiek miał?
e-commerce to nie był i nie jest niskomarżowy biznes. To nie są marże na pozimiomie AWS, ale nie było niskie
I Amazon można śmiało powiedzieć,
@151346136: ja nie uzasadniam żadnej wyceny. Twierdzę jedynie że poniższe zdanie jest nieprawdą:
Wycena jest z kosmosu ale posiadanie monopolistycznej pozycji na rynku wysoko marżowym nie jest wymagane żeby ją uzasadnić
@151346136: z drugiej strony ma revenue growth na poziomie 30% rdr przy bazie $31b. Jest jakikolwiek inny biznes na świecie z takimi statsami żebyśmy mogli porównać? W branży automotive na pewno nie.
Ale rozszerzmy na ogólnie szeroko pojęty manufacturing. Choć jeden taki biznes? Niestety Tesla wydaje mi się totalnym rodzynkiem, całkowicie unikatowym biznesem. Stąd porównanie z
@gatineau: nie wiem, poszukaj może Ty