Aktywne Wpisy
chlopak_twojej_matki +131
Z takich ciekawostek z II Wojny Światowej to moja Ś.P. prababcia często mi opowiadała jak wyglądała u nich okupacja w małej mieścince w południowej Polsce. Miejscowość była niedaleko Krakowa i Oświęcimia, więc było sporo wojsk niemieckich i SSmanów. Mieli duży dom, więc często zdarzało im się "gościć" (im się raczej nie odmawiało, bo mogło się skończyć źle) SSmanów i babcia opowiadała mi, że zawsze byli kulturalni, dziękowali, a nawet zdarzało się, że
pieknylowca +173
A czy ty jesteś fucking unstopable? #frajerzyzmlm
źródło: IMG_20240504_101118
Pobierz

Ja mam wrażenie, że przeciętny facet bez przygotowania będzie silniejszy fizycznie niż przeciętna żołnierka w wojsku.
#wojsko #pytanie #rozowepaski #pytaniedoeksperta #pytanie
źródło: comment_1612887295VZtm0uyKR7BhvcBS2lqzSW.jpg
Pobierz@Hieronim_Berelek: dronami nie walczą programiści, tylko wojskowi operatorzy, którzy muszą przejść te same testy sprawnościowe i psychologiczne co reszta żołnierzy.
źródło: comment_1612902755dydUEvE2VLy9CWRf54gbxz.jpg
Pobierz@Suheil-al-Hassan: Ale nie celność bo mężczyźni lepiej oceniają odległość, lepiej radzą sobie też w terenie.
@Suheil-al-Hassan: ale karabin musisz donieść na pozycję strzelecką, tak w skrócie mówiąc. Razem z całym dodatkowym oporządzeniem, uzbrojeniem zespołowym itd, itp... No i musisz zachować milczenie przez godziny leżenia w zasadzce :-)
@TenTypZez: ale wiesz, że współczesne wyposażenie żołnierza jest cięższe niż zbroja i miecz z XV wieku?
Wojsko to ty znasz chyba tylko z Call of Duty i filmików propagandowych Azerbejdżanu z dronów XD
@L3gion: tak, ale Januszami są tutaj ci, co mówią, że dziś wojsko to tylko drony, karabiny, które nic nie ważą i w ogóle to każdy łamaga sobie poradzi..
Sprawność fizyczna jest na polu walki tak samo potrzeba dziś jak kiedyś.
Żołnierz tak samo musi się przemieszczać w terenie i nosić wyposażenie kilometrami.
I jak taka cherlawa panienka podoła trzymając w rękach ciężki karabin, mając na sobie jeszcze cięższe wyposażenie? Jeszcze niech przebiegnie z tym wszystkim ze dwa kilometry...
Ta zmiana w doktrynie wojennej zaczęła być ewidentna w momencie wybuchu pierwszej wojny światowej, więc już chyba trochę lat minęło, aby się z takimi nowościami zapoznać :P.
Komentarz usunięty przez moderatora
Zawsze się przyda do kancelarii i do papierologii
Ale to dalej ponad połowa wagi przeciętnej kobiety. Nawet feminizm z fizyką nie wygra.
@TenTypZez: o ku@wa, faktycznie. Kobietom na froncie będzie się robić przerwy, żeby sobie odpoczęły. A
@Kleszcz-na-dupie-1978: nie brakuje. A papierologię mogą ogarniać jako cywilne sekretarki, bez wojskowych przywilejów.
źródło: comment_1612904699bw4DVZsdJIsXtGqylKUXZK.jpg
Pobierz