Wpis z mikrobloga

Karabin będzie miał jednakową siłę, sprawność fizyczna to kwestia wyrobienia.

@Suheil-al-Hassan: Ale nie celność bo mężczyźni lepiej oceniają odległość, lepiej radzą sobie też w terenie.
  • Odpowiedz
Nie wiem, kiedyś chcieli mnie wziąć, rok temu dostałam kolejne wezwanie i znów chcieli mnie wziąć. Pani nie potrafiła mi odpowiedzieć, co miałabym robić. ¯_(ツ)_/¯ Także na szkolenie nie poszłam, zresztą fizycznie było to dla mnie niemożliwe bo musiałabym dziecko oddać do okna życia a te okna nie mają rozmiaru na sześciolatka.
  • Odpowiedz
Karabin będzie miał jednakową siłę, sprawność fizyczna to kwestia wyrobienia.

@Suheil-al-Hassan: ale karabin musisz donieść na pozycję strzelecką, tak w skrócie mówiąc. Razem z całym dodatkowym oporządzeniem, uzbrojeniem zespołowym itd, itp... No i musisz zachować milczenie przez godziny leżenia w zasadzce :-)
  • Odpowiedz
A no tak, bo mamy XV wiek, gdzie tężyzna fizyczna jest dominującym czynnikiem decydującym o zwycięstwie.

@TenTypZez: ale wiesz, że współczesne wyposażenie żołnierza jest cięższe niż zbroja i miecz z XV wieku?

Wojsko to ty znasz chyba tylko z Call of Duty i filmików propagandowych Azerbejdżanu z dronów XD
  • Odpowiedz
3/4 komentujących tu musi być przedstawicielami pic rel xD baba do garuf haha segz janusz zara nie wyczymie :DDDD

@L3gion: tak, ale Januszami są tutaj ci, co mówią, że dziś wojsko to tylko drony, karabiny, które nic nie ważą i w ogóle to każdy łamaga sobie poradzi..

Sprawność fizyczna jest na polu walki tak samo potrzeba dziś jak kiedyś.

Żołnierz tak samo musi się przemieszczać w terenie i nosić wyposażenie kilometrami.
  • Odpowiedz
@BajerOp: Ale to "mięso" nie walczy bicepsem, tylko wyposażeniem, zaopatrzeniem, kompetentnym dowództwem oraz na końcu indywidualnym wyszkoleniem żołnierza.

I jak taka cherlawa panienka podoła trzymając w rękach ciężki karabin, mając na sobie jeszcze cięższe wyposażenie? Jeszcze niech przebiegnie z tym wszystkim ze dwa kilometry...

Ta zmiana w doktrynie wojennej zaczęła być ewidentna w momencie wybuchu pierwszej wojny światowej, więc już chyba trochę lat minęło, aby się z takimi nowościami zapoznać :P.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@trevoz: Z doświadczenia po moich znajomych wiem, że większość tych pań to żony szwejów czy krewne. NSR i WOTy traktują jako furtkę do służby zawodowej i hehe, czynastko i dodatki oraz wcześniejszo.
  • Odpowiedz
@skitarii: Wyobraź sobie, że wiem nawet, że jest też znacznie lepiej zrobione, przez co waga równiej się rozkłada na cale ciało. A nawet, że nie każdy żołnierz chodzi 24h w pełnym wyposażeniu jednostki frontowej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
: Wyobraź sobie, że wiem nawet, że jest też znacznie lepiej zrobione, przez co waga równiej się rozkłada na cale ciało.

Ale to dalej ponad połowa wagi przeciętnej kobiety. Nawet feminizm z fizyką nie wygra.

A nawet, że nie każdy żołnierz chodzi 24h w pełnym wyposażeniu jednostki frontowej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@TenTypZez: o ku@wa, faktycznie. Kobietom na froncie będzie się robić przerwy, żeby sobie odpoczęły. A
  • Odpowiedz
@jacek-hurek: dziwna sprawa. Znam dwie żołnierki, jedna z pierwszego zaciągu. W czasie jakichkolwiek działań nie chciał byś ich spotkać jako przeciwka. Ale to kwestia ich wychowania jak i warunków fizycznych. Nie każda kobieta się nadaje, napisał bym że tak na oko 15%.
  • Odpowiedz
@skitarii ciekawe masz wyobrażenia o wojsku w strefie walk. Rosomakami 400 metrów jeździło się w Afganistanie żeby nie chodzić ze sprzętem. Wykopki to mieszanka zadufania w sobie i mizoginii a taka typowa amerykańska żołnierka robi z nich kaszę. Nie fizycznie, bo nie musi się #!$%@?ć. Wystarczy, że wyszuka, namierzy i odpali pocisk. Kobiety wbrew pozorom nie męczą monotonne czynności tak jak facetów i mogą z większą efektywnością godzinami siedzieć przed ekranem zachowując
  • Odpowiedz