Jedna na sto bedzie realnym zagrożeniem dla przeciwnika, ale reszta sie zupełnie nie nadaje patrząc na zdolnosci bojowe i kondycję(pisze z własnych doświadczeń i wojskowych różowych spotkanych na mojej ścieżce zyciowej). Ale w takim cyrku jak wojsko nic nie powinno nikogo dziwic.
@trevoz: A no tak, bo mamy XV wiek, gdzie tężyzna fizyczna jest dominującym czynnikiem decydującym o zwycięstwie.
@TenTypZez: wojna konwencjonalna zawsze jest dominującym rodzajem, nawet teraz w XXI w. To że widzisz drony, srony, #!$%@? to magia telewizji, zawsze się liczy mięso na pierwszej linii.
@BajerOp: Ale to "mięso" nie walczy bicepsem, tylko wyposażeniem, zaopatrzeniem, kompetentnym dowództwem oraz na końcu indywidualnym wyszkoleniem żołnierza. Ta zmiana w doktrynie wojennej zaczęła być ewidentna w momencie wybuchu pierwszej wojny światowej, więc już chyba trochę lat minęło, aby się z takimi nowościami zapoznać :P. Jasne, sprawność fizyczna zawsze pomaga, ale nie w każdym miejscu jest decydująca i inne czynniki mogą przeważać.
@TenTypZez: masz rację, ale częściowo tylko. W 90procentach sprawność fizyczna ma decydujące znaczenie. Obsługa sprzętu wymaga siły, karabiny ważą, sprzęt waży itp. Wez kilku sportowców i kilku programistów i każ im walczyć nowoczesnym sprzętem i zobacz kto wygra.
@TenTypZez: pierwsze zadania które przychodza mi do glowy to np. kopanie okopu na stara przy uzyciu ls 110 albo marsz 50km albo jakiekolwiek fizyczne prace ktore są codziennością na liniowkach.
Chuop co od miesiąca robi pompki i się podciąga i czuje się szeroki jak An-225 Mrija, ale w sumie w lustrze nie widać żadnych zmian. Pewnie zła dieta i słabe geny. Ale ja nie przegryw. Ja się łatwo nie poddam ( ͡°͜ʖ͡°)
Ja mam wrażenie, że przeciętny facet bez przygotowania będzie silniejszy fizycznie niż przeciętna żołnierka w wojsku.
#wojsko #pytanie #rozowepaski #pytaniedoeksperta #pytanie
źródło: comment_1612887295VZtm0uyKR7BhvcBS2lqzSW.jpg
Pobierz@trevoz: XXI wiek ... walka siłą fizyczną. Kek. To, że trzymają karabinki to anachronizm, powinny sterować dronami itd
@uhu8: najpierw niech sie naucza parkowac
@trevoz: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@TenTypZez: wojna konwencjonalna zawsze jest dominującym rodzajem, nawet teraz w XXI w. To że widzisz drony, srony, #!$%@? to magia telewizji, zawsze się liczy mięso na pierwszej linii.