Wpis z mikrobloga

@Einar_Thorwaldsen: no dyskutowałbym czy takie kategoryczne #!$%@?Ć jest sensowne.

Fakty są takie, że pracownik sam biznesu nie pociągnie. Smykałka, kontakty itp.
Padnie biznes to pracownik straci posadę.

Śmieciówki i zaniżanie płac też są nie na miejscu, więc prawda leży po środku.
@kuncfot: może się w końcu obudzą i zauważa szara strefę januszy. Owszem bez przedsiębiorcy firma nie istnieje. Nie istnieje też bez pracowników. Ale może to zmusi przedsiębiorców do wytkniecia palcem januszy którzy swoją działalnością przyczyniają się do wzrostu podatków. Jeśli nie to niestety ale cisnąć po wszystkich.

A tak poza nawiasem. Padnie janusz to przejmie ludzi uczciwa firma i ma duże szanse wzrostu że średniej na dużą. Lepiej chyba mniej a
@Einar_Thorwaldsen: @JAI2L9LAD: Jeżeli nie będzie przedsiębiorców, to pracownik, nie będzie pracował, a jeżeli bezrobocie będzie duże, to tzw. rynek pracownika odejdzie w niepamięć, a to zdecydowanie pogorszy warunki pracy i płace. Gdy zatrudnienie jest duże i brakuje pracowników, jedyne czym pracodawcy mogą konkurować to stawki i warunki pracy. To jest rzeczywistość, nie jakieś beka memy.
@niepodszywamsiepodbiauka: No właśnie taki system zawsze prowadził do krwawych rozwiązań.

Historia już nam pokazała jak ludzie u władzy dla własnych celów finansowych traktowali pracowników - w tym dzieci.

No i jak wiemy spadek bezrobocia rozwiązał wyzysk i oferowane najniższe stawki czy umowy śmieciowe.

Brak pieniędzy w społeczeństwie to prosta droga do zamknięcia przedsiębiorstwa a zawsze siw znajdzie ktoś kto z przymusu ekonomicznego będzie wykonywał daną prace. Stad pracodawca nie ma po
No właśnie taki system zawsze prowadził do krwawych rozwiązań.

@JAI2L9LAD: Czyli jaki? Taki, gdzie promujemy przedsiębiorczość i maksymalnie uproszczamy procedury związane z założeniem firmy, co naturalnie obniża bezrobocie i dąży do rynku pracownika, a to zaś podnosi warunki pracy i płace? Bo taki właśnie proponuję i nie sądzę by w jakimkolwiek punkcie wyzwalał agresję.

Historia już nam pokazała jak ludzie u władzy dla własnych celów finansowych traktowali pracowników - w tym
rozgraniczmy prywaciaży na przedsiębiorców i januszy biznesu wtedy będziemy wiedzieli o czym rozmawiamy.

@Einar_Thorwaldsen: Naprawdę nie rozumiesz, że gdy masz rynek pracownika, to "januszeria" jest eliminowana, przez mechanizmy rynkowe, gdyż nikt zwyczajnie nie chce u nich pracować i muszą się zwinąć?

lepiej mniej firm ale uczciwych niż stado małych działających nielegalnie

Nie, wcale nie lepiej, a pytanie, które tu należy zadać brzmi: dlaczego działają nielegalnie? Skoro działają, to znaczy, że zarabiają,
@Einar_Thorwaldsen: jak w obozie? do czego chcesz to porównać? do jakiego obozu?

brak kasy za NADGODZINY? kazał i nie zapłacił zmieniam pracę.

ŚMIECIÓWKI? kto każe podpisywać?

Sam jestem pracownikiem, a nie pracodawcą ale takie hasła to normalnie januszostwo wśród pracobiorców. Nie podoba się to zmieniam pracę jak tylko się da szybko. Sam ostatnio byłem w takiej sytuacji i jebłem kwitem jak tylko znalazłem coś nowego. Ciekawe skąd żuraw dla siebie znajdziesz