Wpis z mikrobloga

Mam pytanie, posiadam radeon rx 5700 xt , ryzena 5 3600 , 16 gb ramu . Czytam fora i użytkownicy na takim sprzęcie na średnich detalach w warzone wyciągają po 140 fps, u mnie na niskich nie licząc antyaliasingu wyciągam w granicy 100 klatek. Zacząłem testować i dziwi mnie np czemu gpu nie jest maksymalnie wykorzystywany?
#kartagraficzna #pcmasterrace #komputery #radeon #warzone
Pobierz
źródło: comment_1612783779hm3S4iagbGPKj9nVO6Gx7T.jpg
  • 50
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Tommy_Shelby: #!$%@? optymalizacja, FPS bardzo mocno zależą od procesora, mimo że niby nie jest obciążony w 100%. Kolega miał to samo na RTX 3070, obojętnie jaka rozdzielczość czy ustawienia, zawsze około 100 fps a procesor niby na 60% chodził. Po wymianie procesora na 5800x ma 180fps
@Tommy_Shelby: niestety to się zmienia, co patch to zazwyczaj jest gorzej. Choć na ryzenie 3600 te 120fps powinno być. A używasz może filtrów nvidia?
Edit: A dobra, przecież masz AMD to nie masz filtrów xD
@Tommy_Shelby: A RAM masz na pewno ustawiony w biosie na 3200MHz? Bo standardowo się tak nie ustawia. I dla mnie są własnie tylko dwie opcje: RAM działa na niższym taktowaniu, albo nic nie pomoże poza wymiana procesora
@Tommy_Shelby: Wejdź do biosu i zerknij. Jakaś zakładka OC czy coś podobnego, zależnie od płyty, i będzie Ci pisać taktowanie RAMu. Jeśli będzie coś w stylu 2400MHz, to gdzieś tam jest coś takiego jak XMP. Z listy powinieneś móc wybrać 3200MHz. To nie jest nic trudnego, ewentualnie poszukaj na internecie jakiś poradnik do twojej płyty, na pewno będzie.