Ehem. Mam problem. Z gatunku raczej nietypowych. Po pierwsze: chodzi o Linuksa, a konkretnie Ubuntu. Po drugie: sprawa dotyczy xboxdrv. A po trzecie: usiłuję skonfigurować xboxdrv, żeby można było latać joyem w No Man's Sky. Kiedy użyję takiej komendy:
po odpaleniu NMS wszystko działa, mogę się poruszać joystickiem. Ale to ustawienie przycisków/osi nie jest dla mnie odpowiednie, chciałbym to pozmieniać. Nie bardzo się jednak orientuję, co jest do czego. Postanowiłem więc metodą prób i błędów dojść do tego, jak to poustawiać i tu właśnie jest problem. Jeżeli przerwę działanie xboxdrv w terminalu przez CTRL+C, a potem odłączę joya fizycznie, znów przyłączę i i wydam polecenie jak wyżej, dostanę co prawda komunikat, że wszystko działa, ale NMS już joya jako pada nie wykrywa. Muszę resetować komputer, żeby znów zadziałało. Ale średnio mi się to uśmiecha. Dałoby radę zrobić tak, bym mógł ładować ten sterownik i gra go wykrywała jako pada bez konieczności ciągłego resetu? #ubuntu #linux #linuxgaming #nomanssky
@fervi: nie to, że nie wykrywa pada. Ja nie mam pada i nie chcę go używać, bo nie znoszę grania padem. W jego charakterze występuje joystick Thrustmaster 16.000M i po to jest mi xboxdrv, żeby tego pada emulował. Chodzi o to, że po przerwaniu działania tego sterownika i ponownym załadowaniu gra już go nie rozpoznaje, bo zmienia się numer event. I tu mam problem, nie wiem, czy da się tak zrobić,
Dałoby radę zrobić tak, bym mógł ładować ten sterownik i gra go wykrywała jako pada bez konieczności ciągłego resetu?
@OSH1980: tak, możesz mieć wirtualne urządzenie xboxdrv do którego podpina się pad przez udev. To jest chyba domyślny tryb działania xboxdrv ale pierdyliard lat tego nie ustawiałem więc ci nie powiem jak to zrobić. Na pewno przez systemd to uruchomisz (powinien być dostarczony service z xboxdrv) tylko chyba musałbyś config dorobić do
"Aby wyświetlić wszystkie dostępne pliki jednostek w systemd należy systemctl list-unit-files, aby wyświetlić listę wszystkich uruchomionych jednostek należy systemctl list-units, aby wyświetlić listę usług należy systemctl list-unit-files -type = service"
Potem wedle potrzeby systemctl disable/enable/restart/start/stop/status aaaaaby.service.
Pamiętać o sudo.
Przerwanie w terminalu nie oznacza, że usługa systemd ogarnia.
xboxdrv --evdev /dev/input/event7 --evdev-absmap ABSX=x1,ABSY=y1,ABSRZ=x2,ABSZ=y2,ABSHAT0X=dpadx,ABSHAT0Y=dpady --axismap -Y1=Y1,-Y2=Y2 --evdev-keymap BTNTOP=x,BTNTRIGGER=y,BTNTHUMB2=a,BTNTHUMB=b,BTNBASE3=back,BTNBASE4=start,BTNBASE=lb,BTNBASE2=rb,BTNTOP2=lt,BTNPINKIE=rt,BTNBASE5=tl,BTNBASE6=tr --mimic-xpad
po odpaleniu NMS wszystko działa, mogę się poruszać joystickiem. Ale to ustawienie przycisków/osi nie jest dla mnie odpowiednie, chciałbym to pozmieniać. Nie bardzo się jednak orientuję, co jest do czego. Postanowiłem więc metodą prób i błędów dojść do tego, jak to poustawiać i tu właśnie jest problem. Jeżeli przerwę działanie xboxdrv w terminalu przez CTRL+C, a potem odłączę joya fizycznie, znów przyłączę i i wydam polecenie jak wyżej, dostanę co prawda komunikat, że wszystko działa, ale NMS już joya jako pada nie wykrywa. Muszę resetować komputer, żeby znów zadziałało. Ale średnio mi się to uśmiecha. Dałoby radę zrobić tak, bym mógł ładować ten sterownik i gra go wykrywała jako pada bez konieczności ciągłego resetu?
#ubuntu #linux #linuxgaming #nomanssky
Ale co ostatecznie chcesz zrobić?
@OSH1980: tak, możesz mieć wirtualne urządzenie xboxdrv do którego podpina się pad przez udev. To jest chyba domyślny tryb działania xboxdrv ale pierdyliard lat tego nie ustawiałem więc ci nie powiem jak to zrobić. Na pewno przez systemd to uruchomisz (powinien być dostarczony service z xboxdrv) tylko chyba musałbyś config dorobić do
"Aby wyświetlić wszystkie dostępne pliki jednostek w systemd należy systemctl list-unit-files, aby wyświetlić listę wszystkich uruchomionych jednostek należy systemctl list-units, aby wyświetlić listę usług należy systemctl list-unit-files -type = service"
Potem wedle potrzeby systemctl disable/enable/restart/start/stop/status aaaaaby.service.
Pamiętać o sudo.
Przerwanie w terminalu nie oznacza, że usługa systemd ogarnia.