Wpis z mikrobloga

Panowie dostawca mnei wydymal zanim go zmienie poinformowal mnie ze maja cos takiego jak gc-nat i nie moge routowac ipv4 na wyjsciu. Mam tez ipv6 ktore moge na in/out rutowac. teraz pytanie za milion dolarow. Mam kilka usug na roznych portach przypisanych do konkrektnych adresow ip w sieci lokalnej. Jak te porty przekierowac poprzez ipv6 na te same urzadzenia w sieci lokalnej???? router mikrotik. komputer np pobiera mi adres ipv4 sieci lokalnej oraz 2 adresy ipv6 zacyznajace fd3e oraz dwa zacyznajace sie od 2a10 i chcialbym np przekierowac tam jakas usluge na porcie powiedzmy 8000???

#ipv6 #sieci #siecikomputerowe #mikrotik
#informatyka
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bartd: moj ip powiadomil mnie ze nie moge udostepnic zadnego portu w swiat i to wymaga zakupu stalego ip bo maja cg-nat. natomiast ipv6 nie jest limitowane w zaden sposob. dlatego jestem ciekaw jak moge wykorzystac ipv6 zamiast braku mozliwosci przekierowania ipv4. Nie chce i nie potrzbeuje wykupywania stalego ipv4 z powodow osobistych.
  • Odpowiedz
@setka007: W IPv6 nic nie musisz „routować”, adresy 2a10... są dostępne bezpośrednio z internetu tak jak publiczny adres IPv4. Zrób DNS dla v6 i jesteś w domu :-)
Możesz mi przesłać w PW te adresy to przetestuje od siebie czy są dostępne z zewnątrz.
  • Odpowiedz