Wpis z mikrobloga

Mirasy, potrzebuje się doradzić zanim w ogóle się zdecyduje na ofertę firmy montującej klimatyzacje. Otóż, załączam schemat mieszkania (58m2) z zaznaczonym na niebiesko potencjalnym położeniem klimatyzatora o mocy 7kW (dokładnie tego: https://www.klimatop.pl/2901,klimatyzator-split-daikin-ftxm71n-perfera.html ) i kierunkiem wydmuchu na korytarz (to jest regulowane podobno góra/dół i lewo/prawo w tym modelu). Da radę schłodzić mi to mieszkanie latem jak były takie upały jak przez ostatnie 2-3 lata? Okna mam od strony południowo-zachodniej i nie są zacienione, mieszkanie na 4 piętrze. Docelowo chce chłodzić salon wraz z kuchnią oraz albo ze sypialnią albo z małym pokojem. W nocy mały pokój będzie miał zamknięte drzwi a w dzień sypialnia. No chyba, że klimatyzator da radę schłodzić wszystkie pomieszczenia to wtedy bez żadnego zamykania. Obecnie jest tak, że jak się w nocy mieszkanie przewietrzy i rano zamknie okna oraz zasłoni zasłonami to 27-28 st. C rekordowo bywało, jednak zwykle 26-27.

Jakie są Wasze zdania na ten temat i jakie macie doświadczenia? Firma montująca klimatyzacje twierdzi, że rewelacji nie będzie w dalszych pomieszczeniach ale powinno dać względnie radę.

Mój znajomy ma mieszkanie 64m2 o praktycznie takiej samej wysokości czyli kubatura większa, no i on twiedzi, że ma klimatyzator 3,5kW i mu starcza bez problemu. Okna ma od tej samej strony, nie są zacienione jak i u mnie.

#klimatyzacja #klimatyzator #lato dorzucam tag #budownictwo oraz #mieszkanie #mieszkania - na pewno ktoś był w podobnej sytuacji i może się wypowiedzieć
k.....r - Mirasy, potrzebuje się doradzić zanim w ogóle się zdecyduje na ofertę firmy...

źródło: comment_1612032186tiUkUEiDyxuMFNlpIVdDJe.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kuta_senator: 7 KW to za dużo, ja bym dał max 5 na to mieszkanie, skąd jesteś? jak okolice dolnośląskiego lub opolskiego mogę zrobić dobrą ofertę. Skoro masz się wyprowadzać za 2 lata to nie widzę sensu kupowania Daikina, kup Kaisaia albo Rotenso ewentualnie LG schłodzi tak samo a może wyjść o połowę taniej
  • Odpowiedz
@Wu70: dlaczego tak uważasz?

@zdenek1212: jestem z Mazowieckiego. To mówisz, że nie ma sensu wybierać modelu z górnej półki? Jeśli chodzi o wydajność będzie tak samo, a jeśli chodzi o hałas zarówno części wewnętrznej, jak i zewnętrznej?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@kuta_senator: te 7 kW to już trochę przesada, przyszykuje się na to że będziesz miał zimny salon i 2/3 mniej stopni w pokojach, najlepszy by był sufit podwieszany i kanałowka
  • Odpowiedz
@kuta_senator: widać po metrażu, dodatkowo te dwa małe pokoje i tak będą tylko symbolicznie chłodzone. Jak to będzie działać non stop to siłą rzeczy coś tam zejdzie. 7kW to bzdura, weź 5 jak koniecznie chcesz przepłacić, a najlepiej po prostu 3.5 tani model tak jak wyżej
  • Odpowiedz
@Idzi3: nic innego nie wchodzi w grę, wiec tylko taki naścienny jest rozważany. Mówisz, że 2/3 stopnie mniej niż temperatura bez klimy, ale to zarówno w przypadku 3,5kW, jak i 5 czy 7kW?

@Wu70: symbolicznie czyli ile? Jeśli z 26 zrobi się 22 czy 23 to już i tak jest nieźle, pytanie tylko jak rachunki za prąd. Sąsiad mówił, że przy zwykłej taryfie i 3,5kW u niego wychodzi
  • Odpowiedz
  • 1
@kuta_senator: jednostka ścienna jest od tego żeby pracować w pomieszczeniu i nie ma ona możliwości wymiany powietrza z cieplejszych pomieszczeń. Czujnik temperatury będzie pracował na salonie, jedynie musisz liczyć na to że będzie się powietrze mieszać. 5 jest optymalna
  • Odpowiedz
@Idzi3: ok, dzięki. Rozumiem już :) Czyli 5kW da radę i ewentualnie troszkę schłodzi mi resztę pokoi. Przy układzie takim, że mały pokój zamknięty to da radę mi schłodzić sypialnie? I w drugą stronę, jak większy pokój czyli sypialnia będzie zamknięta, to schłodzi mi trochę pokój ten mały, po środku? Pewnie tak, tylko pytanie ile to jest „troche” w tym przylądku? Dam radę zrobić tak żeby mieć w dalszych pomieszczeniach
  • Odpowiedz
@kuta_senator: tak, na tyle możesz liczyć, ze 2-3 stopnie coś tam spadnie przy okazji jak będzie cały czas pracować ale bez szału jakiej mocy byś nie użył. Z prądem jakoś drogo nie jest, nie ma co się przejmować raczej, więcej zaoszczędzisz biorąc 3.5kW
  • Odpowiedz
@zdenek1212: różnice są jak dla mnie mało istotne, ja mam u siebie 5KW na korytarzu na piętrze ok 75m2 i wystarczy wieczorem 2-3h na max mocy i potem go wyłączam lub przełączam w tryb nocny i prawie go nie słychać.
  • Odpowiedz
  • 1
@kuta_senator: jeżeli chcesz mieć 22 st w pokojach latem to w salonie latem będziesz miał z 18 st. Ja osobiście ustawiam latem koło 23-24 st. Najmniejszy pokój będzie pewnie najtrudniej schłodzić. W porządku, jak coś to zapraszam
  • Odpowiedz
Więcej niż 3,5kW nie ma sensu. Nie dasz rady wyciągnąć 7kW ciepła w takiej kubaturze pomieszczenia. Jeżeli chcesz dokładnie regulować temperaturę pomyśl o 2 jednostkach ściennych. Np. w. Salonie i Twojej sypialni np. w pokoju "15m2".
Ps. Podziękuj firmie proponującej 7 kW do takiego pokoju. Zrobisz tym Pan wichurę!
  • Odpowiedz
Jeżeli szukasz czegoś z wyższej półki polecam Mitsubishi. Daikin został kupiony przez Gree, po tym zabiegu całkowicie odpłynął z ceną. Nie warto tyle przepłacać.
  • Odpowiedz
  • 1
@kuta_senator: tak jak przedmówcy - zapomnij o 7kW, 3,5kW wystarczy śmiało, ale w pokojach i tak będzie gorąco, bo nie masz cyrkulacji (sprawdzone). No i pomyśl o tańszej jednostce- np. gree, midea. Różnica w cenie jest spora, a jakościowo dużo się nie różni
  • Odpowiedz