Aktywne Wpisy

NaglyAtakGlazurnika +136
#wroclaw #zalesie
Czy tylko ja się czuję we Wrocławiu jak mniejszość etniczna?
Wszedłem do sklepu po szybkie papu. Mijam kobietę w chuście na głowie. Pytam pracownika gdzie teraz makrele leżą. "Ja ni panimaju".
Telefon dzwoni, numer zastrzezony, odbieram. Ktoś z ruskim akcentem pyta czy jestem w domu. Ale kto dzwoni? "To pan nie wje?! Kurjer".
Wychodzę ze sklepu, hindus na rowerze elektrycznym prawie mnie rozjeżdża na chodniku. Jechał chodnikiem szybciej niż auta
Czy tylko ja się czuję we Wrocławiu jak mniejszość etniczna?
Wszedłem do sklepu po szybkie papu. Mijam kobietę w chuście na głowie. Pytam pracownika gdzie teraz makrele leżą. "Ja ni panimaju".
Telefon dzwoni, numer zastrzezony, odbieram. Ktoś z ruskim akcentem pyta czy jestem w domu. Ale kto dzwoni? "To pan nie wje?! Kurjer".
Wychodzę ze sklepu, hindus na rowerze elektrycznym prawie mnie rozjeżdża na chodniku. Jechał chodnikiem szybciej niż auta

PorzeczkowySok +171
no zobacz co k---a narobiliście
to ja tego nie zrobiłem
a kto kierowcą k---a jest
to ja tego nie zrobiłem
a kto kierowcą k---a jest
źródło: 13220cb0-7fed-11ef-aba9-4f98f849d00e
Pobierz

Załóżmy, że zakładam działalność (albo sp z o.o ale to bez większej chyba różnicy dla przykładu).
Kupuję sprzęt za 100 000 brutto na którym będę zarabiał. W tych 100 000 brutto jest 19 000 vatu.
Te 19 000 będę sobie odpisywał przez bardzo długi okres czasu, a te pieniądze przydałby się na rozwój. Jest szansa wywalczyć w jakiś sposób zwrot tego zapłaconego przeze mnie vatu na konto firmowe? Czy źle kombinuję?
Całkowity laik here więc bez hejtu proszę ( ͡º ͜ʖ͡º)
#ksiegowosc
#dzialalnoscgospodarcza
#vat
Czyli jak dobrze rozumiem to działa tak:
- Kupując cokolwiek na firmę płace kwotę brutto (z vatem).
- Składam pismo do skarbówki, że proszę o zwrot tego zapłaconego przeze mnie vatu
- Skarbówka oddaje
Równocześnie ja świadcząc jakąś usługę, odprowadzam od niej vat. I albo go odprowadzam
@niegwynebleid: Też dobrze wiedzieć, dzięki!
I teraz albo występujesz do skarbowki o zwrot tych 2300 zł VAT a następnie sprzedając swoje uslugi, produkty za np. 20 tys netto, wystawiasz fakturę na 24600 brutto i 4600 musisz zapłacic skarbówce.
Jeżeli nie wystapisz o zwrot VAT, wówczas wystawiając fakturę na 24600 brutto do skarbowki musisz zapłacić 4600 - 2300 (umniejszasz
Na tym punkcie moze Ci sie wywalić ten plan
PS. Przy wniosku o zwrot vatu spodziewaj się kontroli lub telefonu od US (mogą chcieć skan faktur itp.)
PS. Polecam rozmieniarkę i możliwość zapłaty kartą :)