Wpis z mikrobloga

Podpowie mi ktoś jak to jest z tym zwrotem vatu?

Załóżmy, że zakładam działalność (albo sp z o.o ale to bez większej chyba różnicy dla przykładu).
Kupuję sprzęt za 100 000 brutto na którym będę zarabiał. W tych 100 000 brutto jest 19 000 vatu.
Te 19 000 będę sobie odpisywał przez bardzo długi okres czasu, a te pieniądze przydałby się na rozwój. Jest szansa wywalczyć w jakiś sposób zwrot tego zapłaconego przeze mnie vatu na konto firmowe? Czy źle kombinuję?
Całkowity laik here więc bez hejtu proszę ( ͡º ͜ʖ͡º)

#ksiegowosc
#dzialalnoscgospodarcza
#vat
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shajo: Ej, to zajebiście, to pozwala mi planować wszystko z zdecydowanie większym rozmachem ( ͡º ͜ʖ͡º) Dzięki piękne.
Czyli jak dobrze rozumiem to działa tak:
- Kupując cokolwiek na firmę płace kwotę brutto (z vatem).
- Składam pismo do skarbówki, że proszę o zwrot tego zapłaconego przeze mnie vatu
- Skarbówka oddaje

Równocześnie ja świadcząc jakąś usługę, odprowadzam od niej vat. I albo go odprowadzam
  • Odpowiedz
@robertx: Nie o to chodzi. Kupujesz cos za brutto czyli np. 10000 tys netto + 2300 VAT
I teraz albo występujesz do skarbowki o zwrot tych 2300 zł VAT a następnie sprzedając swoje uslugi, produkty za np. 20 tys netto, wystawiasz fakturę na 24600 brutto i 4600 musisz zapłacic skarbówce.

Jeżeli nie wystapisz o zwrot VAT, wówczas wystawiając fakturę na 24600 brutto do skarbowki musisz zapłacić 4600 - 2300 (umniejszasz
  • Odpowiedz
@raffi74: Aa, w ten sposób. No to tak, to rozumiem, albo się VAT wypłaca albo odlicza od swojego, nie można dwóch rzeczy na raz. Ale elegancko to rozpisałeś, dzięki wielkie
  • Odpowiedz
@robertx: Prowadząc działalność raczej zacznij myśleć w netto a nie brutto. Googlnij sobie też coś a`la "vat to nie moje pieniądze" - wytłumaczy ci to też to i owo o neutralności podatku VAT.

PS. Przy wniosku o zwrot vatu spodziewaj się kontroli lub telefonu od US (mogą chcieć skan faktur itp.)
  • Odpowiedz
@Nuggerath: Co taka kontrola może obejmować? Faktura będzie raczej gruba, no i inwestycja nie mała - planuję zrobić myjnię bezdotykową. US może sprawdzać poprawność wykonania czy coś?
  • Odpowiedz
@robertx: Sprawdzą faktury, mogą wpaść zobaczyć czy nie karuzela i obiekt rzeczywiście powstał, zerkną na faktury czy wszystko ok, bo np. budowlanka jest na odwróconym vacie chyba (nie moja branża więc z głowy wrzucam). Ogólnie jak legal wszystko, to nie spodziewaj się dużych problemów.

PS. Polecam rozmieniarkę i możliwość zapłaty kartą :)
  • Odpowiedz
@robertx: Luz, powodzonka na cudownej drodze przedsiębiorcy w Polsce :) Nie potknij się o "środowiskówkę" sprawdź sobie dokładne wymagania + obowiązek BDO czy cię obejmuje.
  • Odpowiedz
@Nuggerath: o bdo nie pomyślałem, na logikę nie powinno mnie obowiązywać ale co w tym kraju jest logiczne. Sprawdzę na pewno ( ͡º ͜ʖ͡º) Co do środowiskówki to tylko operat wodnoprawny muszę ogarnąć ale myślę, że nie powinno być z tym problemów ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz