Wpis z mikrobloga

@musicisgood: nie wszystkie parametry maja wyprowadzenie dla env. Proponuje stosować zasadę także że szczególnie rzeczy wrażliwe jak klucze api etc. trzymac w env żeby absolutnie nie trafiły wraz z kodem do repo. Wszystko w env tez będzie głupie. Potem bedziesz miał plik env z 1000 linii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Wszystko w env tez będzie głupie. Potem bedziesz miał plik env z 1000 linii

@asdfghjkl: przynajmniej bedzie wszystko w jednym miejscu a nie rozwleczone po całym projekcie (btw 1000 parametrów konfiguracyjnych - jak bedzie miał 30 to już dużo i tak). Jedyny problem z takim podejsciem ze np. mozesz chciec jednak trzymać jakieś ustawienia w repo (np. stopien kompresji plików ktore przetwarszasz) ale nie te wrażliwe (np. klucz do API
  • Odpowiedz
no i?

@MarcinOrlowski: Ja nie pisze, żeby nic w env nie trzymać tylko żeby trzymać tylko to co faktycznie warto, żeby nie doszło do sytuacji, że ktoś gdzieś ma starą wartość w pliku env a która jest kluczowa dla poprawnego działania aplikacji. Ato co warto to już zależy od projektu
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: ale argumentowałeś "1000 linii" a to gruba przesada. A skoro tak, to czemu nie trzymac w .env jeśli można? Masz wtedy wszystko w jednym miejscu, łatwiej automatycznie generować konfigi etc. np. dla CI czy cokolwiek. jak komuś cos nie działa to mozna poprosić o konfig i dostaniesz wszystko w postaci 1 pliku i tak dalej. a jesli czegos sie oryginalnie nie da via .env ustawic to mysle ze wolałbym
  • Odpowiedz
@MarcinOrlowski: no bo mówiłem o wszystkim :D nie bez powodu domyslnie w database.php nie masz env() dla collation, charset etc. Możesz sobie dodać wszedzie env() i wyprowadzic to do env tylko czy to ma jakąś wartość. raczej nie :)
  • Odpowiedz
wyprowadzic to do env tylko czy to ma jakąś wartość

@asdfghjkl: ale znowu - nie wydaje mi sie zebys mial az tyle zmienialnych parametrów w swoim projekcie, ze byłoby problemem nawet gdybyś je wszystkie mial w env. Ile ich będziesz mial łącznie? 10? 20? może 30? (+ 2 na collation i charset jesli potrzebujesz zmieniac faktycznie :). Wiece wciaz jak dla mnie to czystsze rozwiazanie.
  • Odpowiedz