@maczupikczunianin: to zmiana kursu, zielone że transakcja podniosła kurs, białe bez zmian, czerwone obniżyła. Tutaj nie ma kupno/sprzedaż bo to są kursy transakcji, czyli ktoś musiał kupić a ktoś sprzedać.
@ks19 @diabel_z_piekla ja się nie znam, na początku stycznia kupiłem trochę akcji CDP za 250zl bo uważałem, że są tanio i tak się zaczęła moja przygoda z giełdą. Może ktoś tu wyjaśni :)
@ks19: Zlecenie mirasek. W fazie dogrywki 17:00-17:05 mogą być składane wyłącznie zlecenia z limitem równym kursowi zamknięcia. Zlecenia mogą być anulowane i modyfikowane.
@maczupikczunianin: @sharkulec: @grastanislaw: xD --- to są zlecenia kupna i sprzedaży jednocześnie. Ktoś miał na sprzedaż tyle akcji w takiej cenie a ktoś tyle akcji w takiej cenie kupił.
@maczupikczunianin: No normalnie, ktoś wystawił tyle akcji a ktoś tyle akcji kupił. @sharkulec: To są transakcje, nie zlecenia. Żeby doszło do transakcji musi być kupujący i sprzedający, nie ma że nie wiadomo czy ktoś wystawił zlecenie kupna czy sprzedaży. Bo musiało być zlecenie zarówno kupna jak i sprzedaży. Np. ktoś wystawia 100k akcji na sprzedaż, ktoś kupuje 50k akcji to będzie transakcja na 50k akcji, jeśli za chwilę kupi kolejna
@maczupikczunianin: Jeszcze zauważ, że to transakcja po godzinie 17, czyli na zamknięcie. O 16:50 zaczyna się faza przed zamknięciem czyli fixing, wtedy przyjmowane są tylko zlecenia i nie są wykonywane żadne transakcje, wyznaczany jest Teoretyczny Kurs Otwarcia (TKO) i wtedy na zamknięciu wszystkie transakcje zawierane są po kursie zamknięcia (przy otwarciu jest podobnie). Później do 17:05 trwa dogrywka i wtedy można składać tylko zlecenia po cenie równej kursowi zamknięcia, czyli
źródło: comment_1611677227ktkBeKitxUajixnAQMOkf7.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
źródło: comment_1611678327FPsTuPqFDLe35Gojrtqzke.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@maczupikczunianin:
Jak jest zielono to cena ostatniej transakcji wzrosła w stosunku do poprzedniej transakcji. Czerwono to spadek, szaro ta sama cena.
@sharkulec: To są transakcje, nie zlecenia. Żeby doszło do transakcji musi być kupujący i sprzedający, nie ma że nie wiadomo czy ktoś wystawił zlecenie kupna czy sprzedaży. Bo musiało być zlecenie zarówno kupna jak i sprzedaży.
Np. ktoś wystawia 100k akcji na sprzedaż, ktoś kupuje 50k akcji to będzie transakcja na 50k akcji, jeśli za chwilę kupi kolejna
O 16:50 zaczyna się faza przed zamknięciem czyli fixing, wtedy przyjmowane są tylko zlecenia i nie są wykonywane żadne transakcje, wyznaczany jest Teoretyczny Kurs Otwarcia (TKO) i wtedy na zamknięciu wszystkie transakcje zawierane są po kursie zamknięcia (przy otwarciu jest podobnie). Później do 17:05 trwa dogrywka i wtedy można składać tylko zlecenia po cenie równej kursowi zamknięcia, czyli