Wpis z mikrobloga

Mam problem. Chce dokupić drugą kość RAM. Obecnie mam 8GB i chce dołożyć taką samą. Problem polega na tym że według naklejki na RAMie to jest to model GOODRAM gr1600d364l11/8g. Podobno szybkość RAM który mam wynosi 1600MHz ale jak wejdę w menadżera zadań to szybkość wynosi 1333MHz (screen).
Czy coś źle rozumiem czy o co chodzi? Jaką drugą kość powinienem dokupić?
#pcmasterrace #komputery #informatyka #ram
Uriel0987 - Mam problem. Chce dokupić drugą kość RAM. Obecnie mam 8GB i chce dołożyć ...

źródło: comment_1611605673IomCtQ0okavbHMTdEL2plC.jpg

Pobierz
  • 24
Najprawdopodobniej chodzi o ustawienie w BIOS/UEFI. Zapewne nie masz tam aktywowanego profilu XMP.
Teoretycznie możesz dokupić jakąkolwiek, jak któraś z nich bedziesz szybsza/wolniejsza od drugiej, to ta szybsza zwolni to tej wolniejszej. Praktycznie im bliższe to są sobie modele tym większą szansa, że będą działać. Choć to też nie gwarantuje niestety.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@VollejwJaja: co Ty pieprzysz? Mam starą płytę główną z 2015r i po aktualizacji biosu dało radę ruszyć na tym fx6300 i ramy 1600mhz, tylko napięcie delikatnie trzeba było zwiększyć na vram.
@Uriel0987: Wszyscy piszą o płycie głównej. Jest to możliwe. Jednak równie prawdopodobne jest to, że to procesor nie obsługuje 1600. Sprawdź w specyfikacji producenta jakie pamięci obsługuje twój procesor i płyta główna. Jak obsługuje to znaczy, że w samym biose wystarczy ustawić na 1600. Ramy kup takie jak masz będzie to najpewniejsza opcja że będzie działać.
@Uriel0987: Tak jak myślałem w UEFI płyty głównej trzeba włączyć profil XMP lub manualnie nastroić RAM do tej prędkości z podanymi opóźnieniami.
Kloega/koleżanka @GOOF1 trafił dokładnie w ten model.

Możliwe jest ograniczenie o którym pisze @Alex_Mor gdyż kontroler RAM zazwyczaj jest w procku.

Co masz za procek?