Wpis z mikrobloga

Ktoś mi może napisać że mam kija w du*ie, ale to trochę urażające jak kierowniczka pociągu za który płacę 150zł zwraca się do mnie słowami "podświetl", jak pokazałem bilet na telefonie i "dzięki", po skończonej procedurze sprawdzenia biletu.
Może i mam te 21lat i młodo wyglądam no ale na moje średnio 8 podróży w miesiącu pierwszy raz się spotkałem z taką bezpośredniością ze strony kierownika pociągu. Sam zwracam się zawsze do ludzi z szacunkiem i oczekuję tego samego

Jakbyście kolejarze chccieli sprawdzić która to Wasza koleżanka z pracy to jadę właśnie pociągiem EIP 8300 #pkp #kolej
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Almaak: @fuechsinn: Ja w takich (rzadkich wprawdzie bo zaraz 30 level) przypadkach znajduję losowy pretekst, żeby również zwrócić się per "ty" i obserwuję reakcję. Na gorąco: "nie trzęś tak czytnikiem". Jak się doczepi - no chwila, to ty pierwsza przeszłaś na "ty". Jak nie - to w czym problem?

@PROponujek: Sugeruję rzeczywiście odbyć trochę podróży, albo chociaż czytania - wtedy odkryjesz, że w różnych społeczeństwach (i
  • Odpowiedz
@Almaak tylko p0lak może się zesrać o to, że ktoś powiedział 'dzięki' zamiast 'dziekuje'. Potem się dziwicie, że wszyscy za granicą mówią że w Polsce wszyscy jacyś p--------i. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Lepiej nie jedź do Wielkiej Brytanii

@PROponujek: Akurat w UK to byle sprzedawca w byle sklepie będzie milszy. A konduktor w pociągu się uśmiechnie, zagada a jak będziesz miał problem ze znalezieniem biletu to powie "spokojnie poszukaj, a ja wrócę za parę minut". O stokroć wolę brytyjską sztuczną uprzejmość na co dzień niż polską skwaszoną gębę i gburowatość na każdym kroku.
  • Odpowiedz
@Almaak: Potężne 150zl xDDD TRAKTUJCIE MNIE Z SZACUNKIEM.

@Bogaty_grubas: A Ty dalej będziesz wchodził do urzędu z głową spuszczoną co by nie zdenerwować Pana Urzędnika. Ile ma zapłacić za bycie traktowanym z szacunkiem? 1000, 2000, 3000? Jak to się mierzy? Może po prostu na każdym kroku traktujmy się z szacunkiem? Proszę, dziękuje, dzień dobry, do widzenia, miłego dnia. Nawet przejście na ty może zabrzmieć inaczej jak powiesz „czy
  • Odpowiedz
  • 0
@Almaak nie masz kija ale jesteś jeszcze zbyt młody najwyraźniej skoro nie otworzyłes ust od razu na ten temat tylko zalisz się na wykopie
  • Odpowiedz
@Almaak: Jezu, przypomniałeś mi jak kiedyś poszedłem do dziekanatu na studiach coś załatwić i na moje dzień dobry pani w sekretariacie podniosła niechętnie głowę i spytała o powód mojej wizyty uroczym, grobowym „co?” XDDD moja mina musiała być bezcenna xD
  • Odpowiedz
@Almaak: nie masz kija w dupie. Mam 27 lat, wyglądam na 17 i tylko dlatego jestem traktowana jak dzieciak, bez szacunku, na "ty", informacji medycznej udzielają mi z łaską i w ogóle czego te gówniarze chcą. W ostatniej pracy miałam tego dość - mailowo pełna profeska, szacunek, terminy (zazwyczaj) dotrzymane, a jak ktoś zobaczył mnie na żywo to od razu spięcie w mózgu.
Gdyby to było tylko "dzięki" albo bezosobowe
  • Odpowiedz
@Giacomina dokładnie.

Np. w mojej ulubionej obecnie knajpce zwracają się do klientów bardzo bezpośrednio, ale uprzejmie. "Cześć, co ci podać?" Albo "Będzie gotowe za 15 minut, wpadaj", co jest nawet trochę pocieszne i zabawne i nie przeszkadza mi absolutnie, bo (mimo, że ja sama do ludzi zwracam się raczej na pan/pani) jest to jednocześnie uprzejmy i przyjacielski ton, a nie rozkazywanie, bo komuś się nie chce rozwinąć wypowiedzi dalej niż wyplucie
  • Odpowiedz