Wpis z mikrobloga

Ktoś mi może napisać że mam kija w du*ie, ale to trochę urażające jak kierowniczka pociągu za który płacę 150zł zwraca się do mnie słowami "podświetl", jak pokazałem bilet na telefonie i "dzięki", po skończonej procedurze sprawdzenia biletu.
Może i mam te 21lat i młodo wyglądam no ale na moje średnio 8 podróży w miesiącu pierwszy raz się spotkałem z taką bezpośredniością ze strony kierownika pociągu. Sam zwracam się zawsze do ludzi z szacunkiem i oczekuję tego samego

Jakbyście kolejarze chccieli sprawdzić która to Wasza koleżanka z pracy to jadę właśnie pociągiem EIP 8300 #pkp #kolej
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Almaak: Ja też miałam kija w dupie jak w barach szczyle za barem pytali "co dla Ciebie?" xD No cóż, każdy ma prawo do kija, byle tylko inby o to nie robić bo wstyd jednak xD
  • Odpowiedz
@Almaak:
Nie masz kija w dupie, było po prostu grzecznie zwrócić uwagę że nie jesteście na stopniu przyjacielskim :). A większość komentarzy tutaj to po prostu ludzie którzy mają braki w elementarnym dobrym wychowaniu. Dla tych co zaraz będą ze mną polemizować zadam pytanie. Jak jesz z kimś przy stole to pierdzisz albo dlubiesz w nosie?
  • Odpowiedz
@smerfoso: @JarekNoooTego: @kubal251: ale rozumiecie, że ona powiedziała do niego w trybie rozkazującym: podświetl, tak to się nie zwraca nawet do znajomych i nijak to ma się do mówienia w UK czy w USA po imieniu. Bo jakby chciała zrzucić konwenanse to by powiedziała: możesz podświetlić lub czy mógłbyś podświetlić XDD ale widać, że u niektórych wykopków ciężko z myśleniem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Almaak: rozumiem, choć sam nie miałbym z tym aż takiego problemu chyba. Znacznie bardziej w-----a mnie jak jakis staruch nie chce do mnie mówić na "ty", ale też nie może mu przejść przez gardło "pan" i rzuca jakimiś k---a potworkami typu "niech zrobi" albo "ma drobne?"
  • Odpowiedz
@Almaak: Ja bym ogólnie w-----ł z polskiego języka to całe "panowanie" na dobre. Po angielsku elegancko - czy kolega czy papież mówicie na you (ciekawostka - "you" to oryginalnie forma drugiej osoby liczby mnogiej, a nie pojedynczej), po francusku czy rosyjsku jest rozwiązanie pośrednie gdzie mówisz do osoby nieznanej na "wy" i tylko w polskim języku jest jakieś sztywne, nienaturalne formowanie na "pan".

Mam 27 lat a ktokolwiek na mnie
  • Odpowiedz
@zielonzielon: we francuskim "vous" jest odpowiednikiem naszego "pan" i uwierz mi jeśli do nieznajomego francuza zwrócisz się na "tu" a nie "vous" to ci najprawdopodobniej sprzeda luja xD
  • Odpowiedz