Wpis z mikrobloga

"Przystanek Auschwitz.
Przybyli do Auschwitz-Birkenau po wyczerpującej podróży. Po wyjściu myśleli, że najgorsze już za nimi. Nie mieli pojęcia, że kawałek obok znajdują się komory gazowe w których za kilka godzin większość z nich zostanie zamordowana.
Trafili do niemieckiej fabryki śmierci"

Źródło: Mikołaj Kaczmarek - Kolor Historii

#historia #zydzi #iiwojnaswiatowa #fotografia
HaHard - "Przystanek Auschwitz.
Przybyli do Auschwitz-Birkenau po wyczerpującej podr...

źródło: comment_1611243251Y55mFbsrNKqz6KLj1OELT1.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HaHard: Przy czym warto zaznaczyć, że Żydzi wysyłani do komór gazowych w Brzezince (Birkenau) wysiadając z pociągów nie widzieli napisu "Arbeit macht frei", bo oni byli wysyłani z rampy kolejowej prosto do komór gazowych. A słynny napis znajdował się w części przeznaczonej do więźniów mających pracować i być powoli wyniszczanymi pracą i strasznymi warunkami (w Auschwitz, czyli w Oświęcimiu), a nie zagazowywanymi. Przy wejściu do tej części obozu, w której
  • Odpowiedz
@Trojden: nom. Pociąg wjeżdżał od innej strony, przejeżdżając przez bramę główną (jest to prawdopodobnie najbardziej znany budynek Auschwitz II Birkenau - bardo często ten obóz zagłady unaoczniany, reprezentowany jest poprzez fotografie bramy głównej, wartowni i biegnących ku nim torom) kierując się na rampę. Natomiast brama "Arbeit macht frei" znajdowała się od strony Brzezinki (prawdopodobnie to przez nią wychodziły komanda do pracy w mieście etc., była to brama nad jezdnią, brama
  • Odpowiedz
@Trojden: chociaż tych torów nie jestem pewny, nie wiem czy brama główna nie leżała w jednej linii z bramą od strony miasta (brama główna chyba leży od wschodu, natomiast nie wiem czy dokładnie po drugiej stornie obozu, od zachodu, w linii prostej, nie znajdowała się brama "Arbeit macht frei"), odpaliłem sobie mapę ale nie pamiętam jak to było. Natomiast być może kiedyś przebiegały tam tory, w rozumieniu tory wieńczące rampę,
  • Odpowiedz
@HaHard: Można przyjąć, że te wydarzenia nie były aż tak dawno temu. A świadomość ludzi na ten temat jest tak mała. Wiele osób nie ma pojęcia o wydarzeniach tamtych lat. U mnie to jest pokolenie moich dziadków. Nie dużo brakowało i ich spotkałby podobny los.
Warto też zaznaczyć, że obozy koncentracyjne to nie tylko Oświęcim czy znany głównie przez film Spielberga - Płaszów.
Obozów było dużo więcej, polecam Wikipedię przewertować.
  • Odpowiedz
Auschwitz I i Auschwitz II Birkenau to nie ten sam obóz.

@adrianpiotr: przecież to wie chyba każdy odrobinę zainteresowany historią tamtego okresu

przecież to były dwa obozy lezące w pewnej odległości od siebie, po jakiej "drugiej stronie
  • Odpowiedz
nie wiem czy brama główna nie leżała w jednej linii z bramą od strony miasta (brama główna chyba leży od wschodu, natomiast nie wiem czy dokładnie po drugiej stornie obozu, od zachodu, w linii prostej, nie znajdowała się brama "Arbeit macht frei")

@adrianpiotr: no to dobrze ją zlokalizowałem, zobacz co napisałem:

nie wiem czy brama główna nie leżała w jednej linii z bramą od strony miasta (brama główna chyba
  • Odpowiedz
Mapa to Birkenau a A to ponizsza brama

@adrianpiotr: no, o tej bramie myślałem, cyt.: Pociąg wjeżdżał od innej strony, przejeżdżając przez bramę główną (jest to prawdopodobnie najbardziej znany budynek Auschwitz II Birkenau - bardo często ten obóz zagłady unaoczniany, reprezentowany jest poprzez fotografie bramy głównej, wartowni i biegnących ku nim torom) kierując się na rampę.

Brama "Arbeit macht frei" była w Auschwitz
  • Odpowiedz
"Arbeit macht frei" b

@adrianpiotr: mogło być tak, że mi się w głowie inny obóz naniósł na plan Brzezinki. Nie miałem na myśli Auschwitz I, a na mapie od zachodu chyba rzeczywiście są krematoria (KII i KIII) - nie mam do niej legendy, potem spróbuję mapę obu tych obozów odnaleźć i ogarnę jak, którędy szły transporty (piesze), logistyka itd.
  • Odpowiedz
@adrianpiotr: OK. Już wiem o co Ci chodzi xd. Określenie "Brama Arbeit Macht Frei" funkcjonuje jako brama do Auschwitz I i ściśle tę bramę określa (nawet w mapach google "Brama Arbeit Macht Frei" wskazuje konkretną lokalizację). Tyle, że mnie nie o tę bramę chodziło. Chodziło mi po prostu o bramę z napisem Arbeit Macht Frei a nie o bramę Auschwitz I. Coś posrałem z tymi bramami, bo wjazd rzeczywiście był
  • Odpowiedz
zwiedzający teren Auschwitz II – Birkenau są zdziwieni, nie widząc tego napisu przy wejściu do tej części obozu, w której dokonywano Zagłady."

@adrianpiotr: nom, widocznie jej tam nie ma. Ja prawdopodobnie zasugerowałem się wpisem @Trojden (źle go odczytałem) - sądziłem, że my gadamy wyłącznie o Birkenau (pomyślałem, że gdzieś tam na jego terenie też jest ten napis, jednak więźniowie go nie widzieli. Pomyślałem w ten sposób - jeśli tory
  • Odpowiedz
@Trojden: tak, wiem. Pomyłka po mojej stornie. A @adrianpiotr pomyślał, że ja mówię o bramie I (bo wszystko poza torami i rampą, w zasadzie pasowało do I). Natomiast ja patrzałem wyłącznie ma tę załączoną mapę (chociaż trudno nazwać to mapą, na ten szkic) obozu Bikrenau, nawet nie zerknąłem na schemat Auschwitz I.
  • Odpowiedz