Wpis z mikrobloga

Zaczynam już tracić nadzieję. Cały czas low voltage warning. Dwa zasilacze już sprawdziłem i oba sprawne, już chłodzenie założyłem i temperatura jak należy. Co jeszcze mogę zrobić? Już więcej na forach nie znalazłem.

@kenay: najlepiej nie mieć gównianego kabla zasilającego. Skąd masz kabel zasilający, od rpi oryg.?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Kryspin013 dzięki Twojej radzie podpiąłem ładowarkę z oculus quest 2 5V 2A i wszystko śmiga jak należy. 5.03 zmierzone pod obciążeniem i nie wyskakuje low voltage, a także przestało się przycinać. Chyba trzeba pod USB bardziej obciążyć zasilacz, aby napięcia się zgadzały. Przy standardowym zasilaczu spróbuję podpiąć jakiś SSD na USB 3.0.
  • Odpowiedz
@kenay: Dziwne, może przewód jest uszkodzony czy coś? W jaki sposób mierzysz napięcie?

Uczepiłem się tego przewodu bo z doświadczeń u mnie najczęściej to roiło problemy np przez kabel nie było w stanie w pełni przejść 1A
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Kryspin013 mam dwie ładowarki z których wychodzi przewód usb-c. Nie mogę go odłączyć. Są to jednostki zakupione bezpośrednio od producenta maliny. Mierzyłem bezpośrednio na płytce tuż przy przewodzie. Jak wcześniej pisałem na 2A chodziło bez problemu. Na oryginalnym zasilaczu 5A był low voltage warning i występował throttling, czyli urządzenie bardzo muliło. Rozwiązanie: Podpiąłem pod USB 3.0 dysk SSD, Pod drugie USB 3.0 kabel od dotykowego monitora, a pod micro hdmi ten
  • Odpowiedz
Jednakże ten low voltage warning działa chyba także, gdy jest tego voltage za dużo bez obciążenia...

@kenay: Bardziej brzmi jak bug, ewentualnie może zasilacz nie ogarnia ze zbyt małym obciążeniem i podaje nieregularnie prąd, którego na mierniku nie zobaczysz.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Kryspin013 jednak to chyba wina zasilacza. Sprawdzając na lepszym mierniku to ma piki między 4.02 a 5.5V. i to oba oryginalne :( na zasilaczu z oculusa co ma tylko 2A wszystko działa stabilnie poza maksymalnym obciążeniem co jest w sumie zrozumiałe.
  • Odpowiedz