Wpis z mikrobloga

Napotkałem owy fragment wobec kefiru. Wydaje się pozytywny
Jkkolwiek zastanawia jak to jest ostatecznie porównunąc wykonany wykorzystują zoogleę wobec komercyjnego

"Zasadniczą różnicą pomiędzy mlekiem a kefirem jest biodostępność składników żywieniowych w procesie wchłaniania zachodzącym podczas trawienia. Dzięki rozkładowi podczas fermentacji białek mleka (na peptydy i wolne aminokwasy), laktozy, tłuszczów (dzięki zjawiskowi lipolizy) oraz zmian w układzie koloidalnym (powstawanie w żołądku luźnego skrzepu), składniki kefiru są znacznie łatwiej strawne i przyswajalne, w porównaniu ze składnikami mleka [Libudzisz i in., 2004].

Na uwagę zasługuje charakterystyczny dla ziaren kefirowych wodochłonny glukozogalaktozan o nazwie kefiran, zbudowany w 44% z D(-)glukozy i 56% z D(+)galaktozy, stanowiący tzw. matrycę kefiranową ziaren kefirowych. Nie występuje on w mleku w związku z czym jest związkiem unikatowym, obecnym tylko w kefirze. Kefiran stymuluje w przewodzie pokarmowym zdrowotne funkcje bakterii i drożdży, ..."

#mikrokoksy
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach