Wpis z mikrobloga

Hejka mam takie pytanie moja mama chce mieć jedne opony do auta na cały rok auto to volvo xc60 naped na 4kola i teraz lepiej żeby miała calosezonowki czy zimowe opony będą lepsze na cały rok?

#motoryzacja #auto
  • 20
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pinkduck: bierz CrossClimate+ i bedzie git ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak już ma kupic jedne opony na caly rok to nie oszczędzajcie. Dobre oceny zbierają jeszcze Vredestein Quattrac Pro
  • Odpowiedz
  • 1
@bigos555: opona zimowa ma inna mieszankę gumy i jak pojeździsz troche na niej przy wyższych temperaturach widac to nawet po niej. Cała błyszczy. Wbrew pozorom nie zużywa się tak szybko, to zależy od producenta. Kiedyś przejechałem tak z 50k na jednych zimówkach Uniroyal. I pozniej uświadomił mnie czlowiek który się na tym zna, pokazal jak się te opony świeca w miejscu gdzie opona miala stycznosc z asfaltem. Opona zimowa nadaje
  • Odpowiedz
Cała błyszczy.

@lemansblue: Nigdy nic takiego nie zauważyłem. Moze coś powierzchniowo się zadzieje, ale wątpię żeby jakiś większy efekt to miało. Ale dalej nie wiem dlaczego miałaby zrobić się twarda.

poniżej 7 stopni.

@lemansblue: Te 7 stopni nie wynika z żadnych właściwości. Wymyślili to marketingowcy bez żadnego związku z budową opony. Chodziło o to, że (bodajże w Niemczech) niektórzy ludzie, gdy spadł śnieg w ogóle odstawiali samochód i
  • Odpowiedz
  • 0
@bigos555: ja nie napisałem, że twardnieje. Opona zimowa nie nadaje się na caly rok. Hamowales kiedys z większej prędkości na zimowce latem? To jest dramat. To, ze bieżnik błyszczy to tego aż tak nie widać, ale jak zagłębisz się bardziej w temat to zauważysz. Oczywiscie te 7 stopni to bardziej marketing tu się zgadzam, ale do czegoś musimy się odnieść. Zdecydowanie najlepiej mieć dwa komplety. Dzięki temu nawet samo wyważenie
  • Odpowiedz
ja nie napisałem, że twardnieje.

@lemansblue: Ja z kolei nie odnosiłem się do niczego innego, jak tylko do stwierdzenie powyżej, że opona zimowa latem twardnieje.

To jest
  • Odpowiedz
  • 1
@pinkduck: musisz kupić opony wielosezonowe. Michelin CrossClimate +, albo Bridgestone A005 chyba. Michelin na pewno robi opony do suva, nie wiem jak Bridgestone. Ja od tego sezonu zacząłem jeździć na Kleber Quadraxer wielosezonowej i jest całkiem dobrze na świeżym śniegu.
  • Odpowiedz