Mirki, opłaca się kupować gitarę basową i uczyć się samemu? Są jakieś darmowe kursy przez internet, z których można się sporo nauczyć (od podstaw)? W ostateczności zostają kursy online platne.
@q_______p pewnie że warto, po miesiącu granie na basidle powinieneś mieć już 10 kąpiel i zastanawiać się nad run, które olać, bo nie masz już na wszystkie czasu ( ͡º͜ʖ͡º)
@euklides to nie żart xD Nauka żeby zacząć coś grać na basie jest trochę łatwiejsza, bo nie grasz za dużo wielodźwięków, grając same prymy mógłbyś spokojnie grać na weselach albo wiejskich festynach xD Ale jak masz większe ambicje to w zasadzie tak samo musisz poświęcić czasu co gitarze.
@q_______p: Wiele osób lekceważy bas z uwagi, że by zagrać proste rzeczy trzeba włożyć mniej pracy niż w elektryka ale na zaawansowanym poziomie to hmm jak by to dobrze ująć, no że chcąc być dobrym basistą trzeba włożyc porównywalnie pracy ile w inne instrumenty (mam wrażenie, że dalej nie jestem precyzyjny xd)
@meshack: @Imnotokej: a takie pytanko, bo widzę mam specjalistę ;> na początk dla amatora piecyk z gitary elektrycznej różni się czymś od tego basowego? Czy np. piecyk MARSHALL MG10G podłącze do basu i będzie to brzmiało tak jak ma brzmieć??
@euklides nie powinno być tragedii do domowego grania, ja na mg15 swój bas podłączałem i brzmiało ok xD Ale musisz się liczyć z tym, że możesz spalić głośnik, gitarowe nie są przystosowane do takich rejestrów.
@meshack: właśnie o to mi chodzi, bo brat ma elektryka, a ja chciałbym kupić własnie bas/gitarę dla siebie i czy na początku na jednym piecyku, byśmy nie pociągneli,
@euklides: Piec do elektryka nie będzie miał tego dołu fajnego i nie wydobędzie całego spektrum brzmienia z basu. Będzie karton :< Dodatkowo głośniki z basem inaczej pracują i się po prostu zniszczą prędzej lub później. Btw chory bym był jak bym tego nie napisał - rok temu kupiłem sobie interfejs do nagrywania muzy i od tego czasu w domu ćwiczę tylko z basem wpiętym bezpośrednio w to <3 ale to
@Imnotokej: Yep, granie przez interfejs na słuchawkach brzmi banalnie, ale pozwala usłyszeć się w miksie i odnaleźć pasmo, w którym dobrze się komponuje z innymi.
Babka wrzuciła zdjęcie swojej wypłaty z Dino, (ponad 200h i na rękę 5k z groszami) z pytaniem czy dobrze jej naliczyli. W komentarzach typowy syndrom niewolnika #gielda #pracbaza
#gitara #gitarabasowa
Ale jak masz większe ambicje to w zasadzie tak samo musisz poświęcić czasu co gitarze.
Btw chory bym był jak bym tego nie napisał - rok temu kupiłem sobie interfejs do nagrywania muzy i od tego czasu w domu ćwiczę tylko z basem wpiętym bezpośrednio w to <3 ale to