Wpis z mikrobloga

Pisałem już o tym wcześniej ale napisze jeszcze raz i uzupełnię temat.

Mam problem z miganiem żarówek w jednym miejscu. Gdy podłącze ledową żarówkę światło miga lub świeci słabym światłem. Normalna żarówka na ogół działa ale też zdarzają się mignięcia krótko po włączeniu potem już normalnie. Podejrzewam że to może być wina instalacji.

Czy da się coś zrobić bez wymieniania instalacji i okablowania pod ścianą aby żarówka świeciła stabilnym światłem?

Mierzyłem prąd miernikiem uniwersalnym. Gdy podłączona jest zwykła żarówka napięcie wynosi około 220V. Gdy ledowa w zależności od żarówki napięcie jest mniejsze dla jednej około 100V dla innej około 200V.

Nie mam podświetlanego włącznika. Mam normalny bez podświetlenia.

Wymieniałem oprawki i łączniki nic to nie dało.

Wcześniej żarówka Ledowa działała pół roku i było dobrze.

#elektronika #elektryka #led #oswietlenie #zarowki
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Silent7: brzmi jak pęknięty przewód lub luźne łączenie.
wymiana instalacji po diagnozie gdzie to się stało, albo ciągniesz kabel po powierzchni ściany ;p
  • Odpowiedz
@Silent7: bo normalna posiada bezwładność i chwilowa przerwa może zostać przez Ciebie niezauważona, natomiast ledowa zapala i gaśnie niemal natychmiastowo, lub jej układ ochronny wykrywa zanik napięcia więc się gasi lub też jest zrobiona na zasilaczu z kondensatora i policzona na styk więc mały spadek napięcia zasilającego daje w efekcie migotanie
  • Odpowiedz