Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #python
Jak to jest z rynkiem juniorów obecnie ktoś mi wyjaśni? Bo kuzyn (humanista z krwi i kości, 35 level) mi się podpytuje, mówi, że jego kumpel - ten sam poziom humanistyczności i wieku jebnał kurs Pythona i z palcem w dupie dostał robotę. Serio teraz tak prosto, że każdy robotę dostaje?
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dominias: Nie wiem jak cały rynek ale znajomy ostatnio szukał i dostał, co prawda kasa taka że dużej różnicy między kasą w sklepie a tym całym juniorstwem niema, no ale od czegoś się zaczyna. On Php i web.
  • Odpowiedz
@Papasanbaba: Jak wbije się w rynek i pozostanie na nim powiedzmy te 2 lata to potem nikt nie patrzy na studia czy inne pierdoły. Jest użyteczny, potrafi wytworzyć wartość w projekcie i ktoś mu za to płacił to po kij drążyć temat, że ktoś skończył ekologię ? Oczywiście wykształcenie techniczne pomaga troszkę ( podstawy matmy chociaż ).
  • Odpowiedz
@oblesny_wujek: ale co ja mam próbować jak ja pracuję jako dev. Tylko za "moich czasów" to z dostaniem roboty, aż tak łatwo nie było, trochę mnie strigerrował tym pytaniem bo wybrzmiało to jak "każdy debil może zostać programistą".
  • Odpowiedz
@Dominias:

bo wybrzmiało to jak "każdy debil może zostać programistą".

Bo tak w sumie jest. To jak potem będzie wyglądała jego kariera i czy nie będzie wiecznym juniorem, to jest zupełnie inna kwestia
  • Odpowiedz
@Dominias: a, no to przychodzą ludzie po budownictwie, zrobili kurs dofinansowany z UE, potrafią napisać klase i ifa, ale jak zadasz im logiczne pytanie, kompletnie nie związane z programowaniem, to patrzą jakbyś gadał do nich w innym języku. Taka jest sytuacja aktualnie :P
  • Odpowiedz
@damian_co_dalej: no to czyli bez zmian, w ogóle to mam wrażenie, że opisujesz przykład gościa z mojego byłego zespołu, który skończył budownictwo, jebnął bootcamp, dostał robotę przez polecenie (dziewczyna go wkręciła) i był jako pierwszy w korpo zagrożony nieprzedłużeniem umowy po okresie próbnym, dali mu szansę (6 kolejnych miesiący na skillboosta) ale nie wiem finalnie jak się skończyło i czy nadal devuje.
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: co za idiotyczne porównanie, każdy może być kierowcą to dlaczego nie każdy jest? Każdy może być tłumaczem to dlaczego nie każdy jest? Każdy może być komentatorem sportowym to dlaczego nie każdy jest?
  • Odpowiedz