Wpis z mikrobloga

#eu4
Miało być casualowe pykanie Burgundią/Lotharyngią, a skończyło się na zostaniu globalnym hegemonem i zrobieniu kilku raczej prostych achików. Z tymże run był bardzo przyjemy. Na początku zrobiłem z Francji kalekę popychając jej wasali przeciwko niej i rozbierając na czynniki pierwsze. Potem powolny rozwój - chciałem tylko Marię z Lotharyngii - co udało się dopiero pod koniec - prorip - królowa regentka też się liczy do osiągnięcia ;)
Po wojnie lig zorientowałem się, że nie zostało za dużo protestanckich krajów i najpierw zabrałem się za ich nawracanie ogniem i podział dużych krajów na mniejsze. Potem zacząłem przekonywać inne kraje że warto by Lotharyngia została Cesarzem co udało się w okolicy 1700. Przez circa 80 lat nawracałem pozostałych i dzieliłem potencjalne miniblobki, przeprowadziłem wszystkie reformy i oto jestem. W międzyczasie sprokurowałem unię nad Polską, zrobiłem milionową wojnę na Osmana i Rosję a tuż przed zjednoczeniem kombinowałem z blackjackiem ;)
Z takim doświadczeniem i wygodą vassalswarma HRE chyba się w końcu zrobię podejście do pierwszego WC, a może jeszcze onefaitha się uda zrobić. Byle tylko wcześnie zacząć reformę hre i złapać unie nad hiszpanią, portugalią, castylią. A resztę niech już robią wasale ;)
peterpan - #eu4
Miało być casualowe pykanie Burgundią/Lotharyngią, a skończyło się n...

źródło: comment_16093625001boxN0lzADVjydLk9C6dlM.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@patrykpop22 inkow mam dosyc po próbie zrobienia achivka o zajęciu całej Ameryki południowej. Cholery angliki zajęły Falklandy i tą drugą arktyczna wyspę, miały floty topiace moje jak chciały i nie miałem jak się zdesantowac. Jedyne CB to imperialism - nie miałem jak zająć ich stolicy. I odrzuciło mnie na dobre od Indian ;)
  • Odpowiedz
brzydkie granice -1

ja pamiętam jak kiedyś grałem tall (a przynajmniej taki miałem zamiar) i całą europę (dosłownie) podbiłem jako hre które zjednoczyłem bo miałem bardzo dużo szczęśliwych okazji i po prostu nie mogłem z nich nie skorzystać, a potem jak zobaczyłem że mam jeszcze 120 lat na podbój całej europy mając 50 wasali to po porstu to zrobiłem i jeszcze mi 30 lat zostało xd
  • Odpowiedz