Wpis z mikrobloga

A tak zupełnie poważnie, to jak będzie wyglądała sprawa tych szczepień w Polsce?

Lekarz mnie wyślę na szczepionkę? Zaproszą mnie na jakieś szczepienie listownie czy po prostu będzie dostępna oferta w Luxmedzie, bo jak to ostatnie, to nie wiem, o co się plują antyszczepionkowi radykaliści, skoro to i tak dobrowolne i l dla tych, którzy mają wolne parę stówek.

Druga rzecz - jakbym się chciał zaszczepić, to mogę iść i pogadać z jakimś lekarzem o tym, którą szczepionkę lepiej wybrać i czy nie mam jakichś przeciwwskazań? I to będzie na NFZ czy musiałbym sprzedać nerkę, żeby się zaszczepić? Bo wśród znajomych mam już pełno ludzi, którzy się zaszczepią w pierwszym możliwym terminie (tak mówią ich avatary) a ja do tej pory nie wiem, kiedy to niby będzie i na jakich zasadach?

#koronawirus #szczepienia #medycyna
  • 2
  • Odpowiedz
@Velociraptor_w_kubku: jeśli dobrze wszystko zrozumiałem to szczepionka będzie darmowa.
Będzie specjalna lista do zapisania i wtedy po zapisaniu i uzgodnieniu terminu zostaniesz wysłany do najbliższego punktu szczepień. Później na drugie szczepienie przyjdziesz bez żadnych zapisów dodatkowych, ale pewnie też będzie trzeba termin ustalać. W pierwszej kolejności lekarze, wojsko itp. Później starsi i wtedy stopniowo każdy z grupy ryzyka.
Ale też jestem ciekawy czy będzie jakaś opcja za kasę pójścia szybciej itp.
  • Odpowiedz