Wpis z mikrobloga

Mirki z tagu #kawa liczę na wasze rady. Podczas parzenia kawy metoda przelewowa z V60 mniej więcej w połowie przelewania strumień zaczyna słabnąć do tego stopnia że kawa tylko powoli kapie. Czym może to być spowodowane?
  • 15
Generalnie problem nie polega na tym że przelewanie trwa zbyt długo tylko na tym, że podczas przelewania zmienia się prędkość strumienia z filtra do serwera. Na początku prędkość jest odpowiednia jednak później się jakby zapycha. Chciałbym wiedzieć czy to normalne i trzeba zmielić grubiej kawę, czy np. to zapychanie bierze się z czegoś i można to wyeliminować
@Lewiatanth zbyt drobny przemiał bądź słaby młynek. Przy tej kawie lepszy młynek z pewnością poprawi sytuację. Etiopia to właśnie był powód dla którego zmieniłem młynek z Hario Skereton na Lido e. Comandante do przelewu będzie jeszcze lepszym wyborem.