Wpis z mikrobloga

Niebywałe. Niestety zmuszony byłem sprzedać swoje PS5 z powodu niezaplanowanych wydatków, wystawiłem na allegro od 1zl i chociaż sprzedało się powyżej wartości zakupu, to bardzo niewiele. A teraz allegro na Facebooku wyświetliło mi reklamę gdzie mogę odkupić od tego samego użytkownika PS5 za prawie 5k XDDD

Także jak z jakiegoś powodu sprzedajecie swoje PS5 to nie bądźcie głupi jak ja "bo to niemoralne" tylko od razu walcie cenę z grubej rury bo i tak kupi od Was scalper celem dalszej odsprzedaży.

No i obowiązkowo dziś do prokuratury idzie pismo bo gość ma z tego już kilkadziesiąt tysięcy (kilkadziesiąt sprzedanych sztuk), a żadnego paragonu czy fvat nie wystawia.

#ps5 #scalping #zalesie
  • 40
@Artok: Za 2299zl. Kupiłem je dla siebie, ale jak przyszło to niestety się dowiedziałem, że dochody mi się sporo pogorszą (epidemia) i nie będę miał za co spłacić kredytówki (chciałem spłacić w okresie 0%RRSO). Kwota sprzedaży, no cóż, znacznie bliżej rynkowej niż tego co skalperzy biorą. Żeby nie odkupili skalperzy napisałem, że konsola używana ale też nie zniechęciło. ¯_(ツ)_/¯
@camos: Nikt nie chciał, sprzedaż na raty mnie nie urządzała. (
@Masterfcb: spójrz ilu już kupiło... Podejrzewam, że na raty bo te oferty się sprzedają zdecydowanie lepiej. Co najmniej kilka takich ofert teraz jest gdzie masz powyżej 10 sztuk sprzedanych.
@Biszkopcik: znaczy jak sprzedajesz wiele rzeczy to chyba do połowy najniższej krajowej możesz bez problemu zarabiać, znaczy to jest trochę skompilowane, bo jak robisz to cały czas, że sprzedajesz różne rzeczy i jest to twój dodatkowy zarobek to nie powinieneś przekroczyć połowy najniższej krajowej jak sprzedajesz coś jednorazowo (np. masz starego kompa i sprzedajesz go za 2.5k) to tego już nie trzeba się trzymać
@Przegrywek123: nie musi być handlowcem, pytanie czy takie grosze jak za PS5 skarbówkę interesują. Jak nie jest to transakcja 15-20k+ to organy nie są zainteresowane ściganiem. Przykład:

Kowalski kupił w komisie samochód osobowy marki Ford Focus 14 stycznia 2005 r. za 23 000 zł, płacąc jednocześnie komisantowi prowizję w wysokości 690 zł. Następnie samochód ten sprzedał 27 maja 2005 r. za 26 000 zł. Ponieważ sprzedaż nastąpiła przed upływem pół roku
@izydorczyk-sebastian: "Może". Wierzysz w to, że to zrobi? 90% januszy, która kupuje ps5 po to by je sprzedawać w masowej ilości po zawyżonej cenie tego nie zrobi. Jak dla mnie bardzo dobrze, że zgłasza. Wszystkich takich Januszy nie wyeliminujesz - ale co po niektórym może taki pozew dać do myślenia i może nauczy tego, że nie warto szukać zarobku na 'krzywdzie' innych.
@piker: wystawić za 5k może, tylko nikt tego nie kupi, co pokazała Twoja aukcja xD Skoro normalny kupiec nie chciał nawet przebić ceny scalpera, to nie zapłaci aż tyle. No chyba, że akurat nie śledzi aukcji i jest głupi, bo prawdopodobnie zaraz po świętach te plejaki będzie się dało dostać bez problemu xD
Bodajze mozna miec tylko 1000 zl miesiecznie takiego dochodu.

@Biszkopcik: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-czym-jest-dzialalnosc-nierejestrowana-co-mowi-o-niej-ustawa

1300zl przychodu miesiecznie. Powyzej musisz juz zarejestrowac dzialalnosc.

nie musi być handlowcem

@izydorczyk-sebastian: Musi, bo jest to dzialanie z intencja zarobku, a nie tylko pozbycie sie swoich prywatnych rzeczy. Kupuje i odsprzedaje z marza. O ile miesci sie w przedziale 1,3k to spoko i podlega pod dzialalnosc nierejestrowana. Z racji, ze mowimy tutaj o przychodzie, a nie o dochodzie,
Nie wystawianie faktur/paragonow to juz lamanie prawa i za to mozna czlowieka dojechac.

@rzuf22 @piker: Nie musi wystawiać paragonu przy sprzedaży przez internet
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180002519
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-faktura-i-paragon-w-dzialalnosci-sklepu-internetowego

Jeżeli nabywca płaci za towar za pomocą przelewu, sprzedający jest zwolniony z konieczności rejestrowania transakcji za pomocą kasy fiskalnej.

Edit:

Jeżeli natomiast zapłata odbywa się w innej formie, przedsiębiorca ma możliwość korzystania z innego zwolnienia- jeżeli jego obrót zrealizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej
@rzuf22:

Musi, bo jest to dzialanie z intencja zarobku, a nie tylko pozbycie sie swoich prywatnych rzeczy. Kupuje i odsprzedaje z marza.

No OP chyba właśnie pozbywał się swojej prywatnej rzeczy, po prostu cena rynkowa podskoczyła, nie doszukiwałbym się w tej różnicy chęci zarobku. Co najwyżej nie minęło pół roku od zakupy. Ale ten co już sprzedawał dziesiątki konsol to na pewno tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@izydorczyk-sebastian: ja pisalem wlasnie o januszu ktory odkupil od OPa i sprzedaje za 5k. On to kupil z intecja zarobku.

Ta granica 1300 zł jest strasznie mała.

@izydorczyk-sebastian: Polowa placy minimalnej. Tutaj chodzi o dorobienie sobie na boku, specjalnie zostalo to ustawione na taki maly pulap aby ludzie nie dziadowali i nie unikali kosztow prowadzenia firmy poprzez dzialalnosc nierejestrowana. Chociaz wg mnie powinno to byc 1300 dochodu, bo za tyle
Nie musi wystawiać paragonu przy sprzedaży przez internet

@yoreciv: Dlatego napisalem paragon/faktura. Bo jakos udokumentowac musi, to, ze komus nie wystawia faktury/paragonu nic nie znaczy. Na zadanie jest zobowiazany ci taki dokument wystawic.

Należy jednak pamiętać, że niezależnie od zwolnień zawartych w rozporządzeniu, do obowiązków każdego, kto prowadzi działalność gospodarczą, należy rejestrowanie zawieranych transakcji.

Musi prowadzic jakas KPiR, aby na jakiejs podstawie zaplacic podatek.