Aktywne Wpisy
wilk633 +122
#smokwawelski #krakow #zwiedzajzwykopem
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Wrrronika +7
Kiedyś byłam w stanie pisać z ludźmi przez 6-7 godzin dziennie.
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
#kierowcy #samochody #polskiedrogi #wypadek #bezpieczenstwo
@bakflip: W sensie, że nie można tam iść po przejściu dla pieszych na którym ma się pierwszeństwo?
Badania są zbyt pobieżne, zbyt tanie. Za dużo durni za kółkiem i oto efekt.
@Caine: Nie wiem, nie jestem Rudy Śląskiej(?) ale mi to nawet na 50 nie wygląda BTW.
@bakflip: Dlaczego starasz się część winy przenieść na ofiarę? Czy pieszy znajduje się prawie w połowie przejścia? Czy to nie na kierowcy spoczywa obowiązek patrzenia na drogę i zmniejszenia prędkości przed przejściem dla pieszych?
@bakflip: To jest strasznie wyświechtane hasło, które wielu kierowców wykorzystuje do straszenia pieszych i rowerzystów. Cmentarze są pełne ludzi martwych w tym tych którym nie ustąpiono pierwszeństwa choć był taki obowiązek. Pieszy jest prawie w połowie przejścia, próbuje wykonać unik i zostaje potrącony, tylko dzięki jego refleksowi nie zostaje wzięty na maskę lub zwyczajnie przejechany.
@bakflip: Źle zatem rozumiesz zasadę ograniczonego zaufania, cytat:
@bakflip:
Mylisz zasadę ograniczonego zaufania z zasadą braku zaufania. Ty optujesz za tą drugą, która jest de facto przeciwieństwem pierwszej.
ZOZ zakłada, że można zaufać, że inni uczestnicy ruchu widzą co się dookoła nich dzieje, znają przepisy, widzą znaki i ich przestrzegają, chyba że zachodzi uzasadnione podejrzenie, że tak się nie stanie, bądź wyliczone
@reddin: doskonale widział że jedzie w jego stronę samochód, a mimo to wlazł, no to jak to inaczej nazwać, bez względu na to czy miał pierwszeństwo czy nie?
@TsundereGirl: I cyk podstawę prawną proszę.
Czy pieszy ma na przejściu pierwszeństwo?
Czy kierujący zwolnił
To że kierowca jest winny to jedno. A to że pieszy wlazł centralnie pod auto widząc je to drugie. Kiedy wejdzie tak pod tramwaj? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@TsundereGirl:
Radzę zapoznać się bliżej z cytowanym artykułem.
@TsundereGirl:
Doskonale widział oznakowane przejście dla pieszych oraz pieszego na tym przejściu, a mimo to wjechał na pełnej prędkości w tego pieszego. Przecież ma ważne badania techniczne i zdany egzamin państwowy z teoretycznej i praktycznej znajomości zasad ruchu drogowego. To dlaczego to zrobił?
@TsundereGirl: Czy pieszy był an przejściu w momencie potrącenia?