Z uwagi na to, że już mnie powoli denerwuje jazda w pewnym miejscu wolę zapytać. W jednym miejscu mam taką sytuację, że samochodu w korku wjeżdżają na obszar wyłączony z ruchu (znak P-21) a jadąc swoim pasem chcę go zmienić w sposób opisany na obrazku. Co w przypadku kolizji? Kto będzie winny?
@uzytkownik2560: jeden policjant powie tak drugi inaczej a sąd jeszcze swoje, założę się, że najpewniejsza jest wersja, że oboje dostaniecie mandaty. Ty zmieniając pas musisz ustąpić i uważać. Tamten nie ma prawa tam się w ogóle znaleźć no ale różnie to bywa
@uzytkownik2560: Winnym bedziesz ty, bo on juz byl na pasie, gdy na niego wjezdzales, a ty zmieniajac pas masz ustapic pojazdowi znajdujacemu sie juz na pasie.
@uzytkownik2560: czerwony winny a pomarańczowy dostanie mandat za jazde po części wyłączonej z ruchu. Chociaż istnieje 5% szansy że policjant zinterpretuje inaczej
@uzytkownik2560: Manewr pomarańczowego nie jest specjalnie przewidziany w PoRD, natomiast moim zdaniem najbardziej przypomina opisane w PoRD włączanie się do ruchu. W takim układzie pomarańczowy powinien ustąpić wszystkim pojazdom w ruchu - w tym czerwonemu.
Oczywiście, widząc zachowanie pomarańczowego, czerwony powinien ograniczyć do pomarańczowego zaufanie, bo ten w sposób oczywisty ignoruje przepisy.
Innymi słowy, nikt Ci nie powie na 100% jak to będzie ocenione. Zdecydowanie odradzam wjeżdżanie w tak zachowujących
@Tran_Soptor: Dokładnie tak. Nie jest na pasie, tylko na powierzchni wyłączonej z ruchu, za którą zaczyna się pas. Nie wiem skąd kolega @stormkiss wziął ten absurdalny pomysł, że pomarańczowy znajduje się na pasie, a tym bardziej na swoim.
@uzytkownik2560: Winny będzie ten kto się do winy poczuwa lub da sobie winę wmówić. Nie bardzo wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz, jedni napiszą że ten, inni że tamten a jeszcze inni że obydwaj. Pomijając śmieszne i zapewne skrajnie różne orzeczenia policjantów na miejscu, dokładnie to samo będzie w sądzie - jeden sąd powie że ten, drugi że tamten, a ich drugie instancje mogą orzec
wskaz mi prosze KONKRETNY zapis w Prawie o Ruchu Drogowym albo ponizszym artykule. Dziekuje
@stormkiss: Nie znasz tego zapisu, że włączając się do ruchu musisz ustąpić pierwszeństwa? ( ͡º͜ʖ͡º) Jeśli pomarańczowy jest na powierzchni WYŁĄCZONEJ Z RUCHU to siłą rzeczy wjeżdżając na pas WŁĄCZA SIĘ do ruchu.
blokować pas albo stać na liniach to prosta sprawa
A po co się ograniczać do powierzchni wyłączonej z ruchu? Można też ustawić się na chodniku. Albo na przejściu. Zieleńcu. Są też kontrapasy rowerowe. W Twoim świecie możliwości są nieograniczone. ( ͡º͜ʖ͡º)
#pytanie #przepisydrogowe #kodeksdrogowy #prawojazdy #prawo
oddaj prawko xD
@uzytkownik2560:
Winnym bedziesz ty, bo on juz byl na pasie, gdy na niego wjezdzales, a ty zmieniajac pas masz ustapic pojazdowi znajdujacemu sie juz na pasie.
Oczywiście, widząc zachowanie pomarańczowego, czerwony powinien ograniczyć do pomarańczowego zaufanie, bo ten w sposób oczywisty ignoruje przepisy.
Innymi słowy, nikt Ci nie powie na 100% jak to będzie ocenione. Zdecydowanie odradzam wjeżdżanie w tak zachowujących
wskaz mi prosze KONKRETNY zapis w Prawie o Ruchu Drogowym albo ponizszym artykule. Dziekuje
https://www.lexlege.pl/prawo-o-ruchu-drogowym/art-17/
@uzytkownik2560: Winny będzie ten kto się do winy poczuwa lub da sobie winę wmówić. Nie bardzo wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz, jedni napiszą że ten, inni że tamten a jeszcze inni że obydwaj. Pomijając śmieszne i zapewne skrajnie różne orzeczenia policjantów na miejscu, dokładnie to samo będzie w sądzie - jeden sąd powie że ten, drugi że tamten, a ich drugie instancje mogą orzec
@stormkiss: Nie znasz tego zapisu, że włączając się do ruchu musisz ustąpić pierwszeństwa? ( ͡º ͜ʖ͡º) Jeśli pomarańczowy jest na powierzchni WYŁĄCZONEJ Z RUCHU to siłą rzeczy wjeżdżając na pas WŁĄCZA SIĘ do ruchu.
A po co się ograniczać do powierzchni wyłączonej z ruchu? Można też ustawić się na chodniku. Albo na przejściu. Zieleńcu. Są też kontrapasy rowerowe. W Twoim świecie możliwości są nieograniczone. ( ͡º ͜ʖ͡º)