Aktywne Wpisy
dzieju41 +5
O cie hui zabukowałem wczasy na Cyprze, będę wynajmował samochód a tam ruch lewostronny. Nigdy tak nie jeździłem. Jakieś porady dla kierowcy.
#cypr #podrozujzwykopem #ruchlewostronny #samochody #pytaniedoeksperta
#cypr #podrozujzwykopem #ruchlewostronny #samochody #pytaniedoeksperta
cffelson +40
Hej! Dziś zapraszam Was do znaleziska ZUPA HAMBURGEROWA - mega prosty przepis na smaczną i pożywną zupę
Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna i pożywna. Bardzo ją lubię i zachęcam Was do tego abyście ją przetestowali.
Jest to też pierwszy film nagrany w nowej kuchni, którą chwaliłem się Wam przedwczoraj. Mam nadzieję, że się Wam spodoba! Film powstał przy współpracy z marką Winiary, ostatnio odzywa się do mnie coraz więcej firm więc chyba spoko :D
Przepis w wersji pisanej oczywiście w powiązanych :)
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
MG78
Jadłeś kiedyś zupę hamburgerową?
Sama nazwa "zupa hamburgerowa" brzmi koślawo, bo jest kalką językową - hamburger po amerykańsku często oznacza po prostu mieloną wołowinę Jak dla mnie, to jest zupa gulaszowa, bo bliżej jej właśnie do tej potrawy, niż do hamburgera.
Co do zupy pomidorowej to nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi bo jak robiłem research to część używała bulionu + koncentratu, część zupy o której pochodzeniu nic nie mówili, a część zupy w puszce.
Używanie zupy w puszce do tego przepisu promowała mocno firma Campbells (producent takich zup), który miał kiedyś akcje marketingową właśnie związaną z zupą hamburgerową i ich produktem
Takie bezpośrednie tłumaczenie nie zawsze działa. Czym innym jest hamburger dla gotującego Polaka - kotlet z (dowolnego) mielonego mięsa w bułce z warzywami. Gotujący Amerykanin zrozumie hamburger jako po prostu mieloną wołowinę. Oglądam przepis na zupę hamburgerową i się zastanawiam, gdzie jest bułka i co tam robi gotowany ziemniak.
W przyszłości warto też lepiej przemyśleć używanie gotowych składników. Obstawiam,