Wpis z mikrobloga

#komputery #lenovo #pc
https://pcsupport.lenovo.com/us/pl/products/laptops-and-netbooks/500-series/510-15ikb/80sv/80sv00dfmx/downloads/driver-list/component?name=BIOS

na stronie lenovo bios jest tylko jako exe do mojego 510-15IKB jak ja mam to wgrać przez USB skoro Rufus tego nie rozpoznaje i nie mogę stworzyć botowalnego obrazu? Muszę postawić bios od nowa bo system nie rusza po instalacji ubuntu ..
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wypokowy_expert: ale ja mogę wejść do biosu,chodzi o to,że wszystko się źle ładuje i chce wymazać cały poprzedni plik i wgrać czysty ze strony lenovo ten który pobrałem,a następnie jeszcze raz system na nowo postawić.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: może ja sam nie do końca rozumiem co robię,ale sam laptop zaczął się dziwnie uruchamiać. np. przy rozruchu systemu dwa razy zapala się napis lenovo przed ładowaniem systemu, nie było tak wcześniej i mnie to irytuje,dlatego chciałem skasować wszystko i wgrać na nowo.
  • Odpowiedz
@yras8: Nie nagrasz na pendrive bo jak wynika z opisu to jest .exe dla Windowsów. Możesz Windowsa live jakiegoś odpalić (nie wiem chyba najnowsze wersje Hirena są na Win10 i z jego poziomu odpalić o ile nie będzie chciał jakiś bibliotek albo dllek z paczek nie-live). Może ci się jakiś "silence mode" włączył albo inna opcja która kontroluje sposób uruchamiania i jego czas (fast booting - pomijanie diagnostyki itp)?
  • Odpowiedz