Wpis z mikrobloga

Podlasie to jeden z najprezniej rozwijajacych sie regionow Polski i Europy.Obecnie to nie startupy,lecz innowacyjne nitroprzedsiebiorstwa stanowia o sile tego miejsca.Dzis spotykam sie z jednym z tworcow tych niezwyklych projektow bizesowych-panem Wojciechem.Witam mnie elegancki dobrze ubrany mezczyzna w srednim wieku.Jego branza to nowoczesne technologie-tworczosc audio/video ktora laczy z zamilowaniem do sztuki kulinarmej.
"No dzien dobry o wlasnie film nagrywalem dla jutuby"-wita mnie gospodarz.
Znajdujemy sie w przestronnym,dobrze wyposazonym biurze na przedmiesciach Bialegostoku.Pan Wojciech oprocz tego ze jest swietnie prosperujacyh biznesmenem,zajmuje sie rowniez dzialalnoscia charytatywna.W swoim biurze opiekuje sie obloznie chorym Krzysztofem.
"No ja jestem chyba w jakims sensie jestem jego o pie ku nem.O wczoraj mu polowe swojego obiadu oddalem bo juz nie moglem po prostu sam zjesc"-mowi skromnie nasz rozmowca.Wyposazenie jego miejsca pracy rowniez imponuje.Znajdziemy tu wszystko czego potrzebuje kazdy internetowy tworca."O wlasnie przedwczoraj nowego lajtopa kupilem o 2200 zlotych dalem,o i karte nowa do kamery bo tamta stara sie juz w jakis sposob po prostu zapchała"-wylicza pan Wojciech.
O swojej pracy opowiada z nieskrywana pasją."O wlasnie zupe pomidorowa z burakami i z serem zoltym bede jadl.No ja pokazuje jak jem te wszystkie pszne rzeczy to jest moja praca".Pytam o plany na przyszlosc.Moj rozmowca zamierza wraz z narzeczona Joanna,ktora dziala w szeroko pojetej branzy towarzystko-rozrywkowej przeniesc swoj biznes na zupelnie inny poziom."O wlasnie Asia wspaniala kobieta zaprasza mnie do siebie bo ona ma o cho te po prostu ze mna nagrywac o mowila ze juz ma kupione po prostu rozne rzeczy cale te...zeby mnie zadowolic w jakis sposob".
Jedynym na co narzeka pan Wojciech sa biurokracja i podatki,ktore jego zdaniem niszcza mlodych przedsiebiorcow:"no ja ostatnio 3 dni bylem u ksiegowej bo po prostu podatki nie podatki ja podatkow place 30 procent jak zarobilem w tamtym miesiacu 10000zl to 5000zl musialem podatku zaplacic".Pan Wojciech jest jednak szczezliwy z faktu,ze jego mlody i zdolny ksiegowy z Bielska trzyma reke na pulsie i na jego koncie bankowym.
#kononowicz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach