Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 40
Hej motomirki, ciekawa sytuacja się rozwija ostatnio na drogach południowego Śląska. Czy zauważyliście coś podobnego u siebie?

W komentarzach widać wpisy ludzi od Katowic po Żywiec gdzie zgłaszany jest ten sam problem. Mimo bardzo ciepłego i wietrznego weekendu, wiele dróg pozostało wilgotne i śliskie. Sytuacja się zaczęła po pierwszym soleniu dróg.

SUEZ i powiązane spółki zarządzają zimowym utrzymaniem dróg większości tych okolic. Czy możliwe jest, że w ramach oszczędności został zakupiony wyrób solopodobny lub zanieczyszczony dodatkami? Czy też wytłumaczenie będzie bardziej skomplikowane?

Fakt pozostaje, że jest ślisko wtedy, gdy absolutnie nie powinno być. Można się bardzo zdziwić. Oby nie skończyło się wypadkiem...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1786086318232470&id=378763048964811&sfnsn=mo

#bielskobiala #sprawadlareportera #motoryzacja #slask #polska
zoniu - Hej motomirki, ciekawa sytuacja się rozwija ostatnio na drogach południowego ...

źródło: comment_160741195256JQsnkGJOkafUlMcZP5yk.jpg

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@zoniu: Bielsko-Biała, i często okolice żywca - ostatnio właśnie zauważyłem że strasznie mi d--a ucieka przy fwd, mimo dodatnich temperatur, właśnie jakby droga była śliska, teraz widzę że jednak nie tylko ja tak mam
  • Odpowiedz
@zoniu: wczoraj jechałem sobie spokojnie niedaleko Makro, gościu przede mną zaczął hamować no to ja też, prawie mu wjechałem w zderzak bo auto po prostu auto zaczęło się ślizgać - było 12 stopni...
  • Odpowiedz
  • 0
@zoniu: Dokładnie o tym samym co w poście jest napisane myślałem ostatnio. W dwóch samochodach mam nowiutkie komplety opon zimowych marki premium i tak jak rok temu trzymały się drogi bez problemu w o wiele gorszych warunkach pogodowych, tak teraz potrafią odklejać się bez przyczyny. Widzę nie tylko ja to zauważyłem.
  • Odpowiedz
@zoniu: Wczoraj zamówiłem opony, dziś jadę wymienić. Co prawda mają 5lat i bieżnika jak na zimówkę mało, ale kontrola trakcji co chwile się zapala przy dynamicznym ruszaniu.

Ja mam nadzieje, że na nowej gumie będzie lepiej :)

Drugi samochód bez systemów stoi nieużywany, bo też strach nim jeździć.
Bardzo dobre pytanie. Co się dzieje, że przez kilka dni w temp 8-10 i 0 w nocy jest ciągle ślisko i mokro.
  • Odpowiedz
  • 1
@Crea: ja we wrześniu założyłem nową parę na przód (nie że cebula, tylko miałem problemy, okazało się że z felgą) i jaralem się jak głupi że tak dobrych jeszcze nie miałem. Kleją jak głupie i nawet w deszczu ani razu się nie włączyło ESP, abstrakcyjnie dobrze wręcz szły. Do zeszłego tygodnia. W weekend dwa razy mi przód uciekł na zakręcie 90st. W samo południe, przy >10 stopniach i bezchmurnym niebie.
  • Odpowiedz
@zoniu: Szczerze mówiąc też zauważyłem podobne zjawisko tyle że w Gdańsku, co prawda było lekko z góry ale samochód poleciał jak na lodzie mimo że temperatura ok. 7 stopnii a opony nowe założone dosłownie tydzień temu
  • Odpowiedz
@zoniu: kurcze wczoraj byłem na spacerze i też zwróciłem uwagę na śliski asfalt, strasznie się świecił i buty na nim się ślizgały ale uznałem, że to może tylko tak jest miejscowo
  • Odpowiedz
  • 1
@zoniu: wczoraj pod lekkie wzniesienie doslownie 1-2% przy 40 km/h włączył mi sie abs i zgodzę się ze spostrzeżeniami reszty, coś zalega na asfalcie i mówiłem to wczoraj narzeczonej
  • Odpowiedz