Wpis z mikrobloga

Wytumaczcie mi proszę dlaczego na #reddit większość osób jest podjarana szczepionką na covid i wręcz nie może się doczekać żeby tylko dać się zaszczepić i "mieć z głowy" i uratować społeczeństwo. Wszystkie wątki, w które wchodzę, widzę ludzi, którzy wypisują, że przecież bezpieczne, że trzeba być odpowiedzialnym człowiekiem, że Obama będzie się szczepił przed kamerą i w ogóle super partia bulwo itp. itd. Napisałem w pewnych wątkach co myślę o eksperymencie i oczywiście zostałem zminusowany na potęgę.
Natomiast z drugiej strony na wykopie pojawia się coraz więcej gdybania i ludzie jakoś częściej tu wykazują się tym, że podważają radość związaną ze szczepionką i wg mnie to jest słuszne, nawet nie dla samego mówienia nie, ale choćby z tego względu, że należy sie poważnie zastanowić nad pewnymi kwestiami, które w ogóle nie zostały wyjaśnione, zamiast ślepo brnąć za tłumem. Cytując klasyka "To trzeba na spokojnie pomyśleć.."

#koronawirus #covid19 #medycyna #swiat
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 17
@Parotia: Reddit to w dużej mierze chiński kapitał i tam się roi od botów/troli.

Poza tym reddit tworzą ludzie którzy są często prawdziwymi piwniczakami (duuuzo gorszymi niż tu) i im ta cała psychoza i lockdown są na rękę. Mogą być dumni z piwniczenia bo nagle oznacza to ratowanie życia plus można stosować virtue signaling.

Ogólnie przeglądanie r/covid19 czy jak on się tam nazywa to wejście do zagłębia botów, już nie
  • Odpowiedz
@Parotia: Moim zdaniem na wykopie poszło to w drugą stronę tego co na reddit. Pojawia się mnóstwo dziwnych teorii, kłamstw, ignorowania zagrożenia samego wirusa, a wielki strach przed szczepionką.
Nie piszę, że to źle, że ludzie się zastanawają i chcą mieć więcej pewności, ale mówię o proporcjach. Mnie to dziwi, że tak dużo jest braku racjonalności i takiego przeginania.
  • Odpowiedz
Moderacja. Może nie danego wątku tylko ogólna ma wpływ w którą stronę portal podąża. Na wykopie jest jaka jest ale jeszcze swojej jedynej slysznej wizjii nie forsuje.
  • Odpowiedz
@Parotia: moze dlatego, ze w US and A od razu mowiono, ze szczepionka bedzie wybawieniem, przetoczyla sie dluga debata, rozwiano rozne watpliwosci, wypowiadali sie najlepsi na swiecie specjalisci (operation Warp Speed) i dzieki temu maja wieksze pojecie. U nas glownym problemem byla ilosc wolnych respiratorow i to czy maseczki powoduja grzybice pluc czy nie xD w efekcie jestesmy 100 lat za murzynami bez rzetelnej wiedzy o szczepionkach nowej generacji.
  • Odpowiedz
Żeby było śmieszniej to na #reddit pojawiają się też wątki, które zajmują się problematyką, czy badacze/lekarze, którzy pracują nad szczepionką są czarni, czy biali xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 20
@Parotia: Na reddit dostaje się banicję za jakikolwiek antysystemowy komentarz. Nie istnieje tam kompletnie dyskusja światopoglądów. Albo jesteś z nami albo ban xD
  • Odpowiedz
@Parotia: niby jest to wszędzie, ale u nas te treści szurskie wydają się być w mainstreamie. Sam na to jestem wściekły, bo jeszcze ze trzy-pięć lat temu nic bym nie rozważał i po prostu nie mógł się doczekać, aż się zaszczepię.
Dzisiaj analizuje i rozmyślam, czy to aby na pewno dobry pomysł i czy to bezpieczne, mimo że wiem, że to bezpieczne.
Propaganda antyszczepionkowa się sączy i trafia nawet do
  • Odpowiedz
@Parotia: mam wrazenie ze to na wypoku zagrozenia zwiazane z infekcja sa bagatelizowane (a przypominam ze wirus zabil juz sporo ludzi), a te ze szczepienia wyolbrzymiane (mimo iz szczepionka w probach klinicznych nikogo nie zabila).

Ps: zgon to tylko jeden z wielu mozliwych skutkow infekcji.
  • Odpowiedz
@Parotia: proste. Na zachodzie społeczeństwo ufa, że rząd ich nie wydyma. A w Polszy wiemy jak jest, wezmą jakiś drugi sort szczepionki, aby zostało jeszcze na gaże dla ziomeczkow z partii. No a Ty się martw, że benek nie staje
  • Odpowiedz
@Parotia: pamiętaj, że jeśli chodzi o to, co widać na głównej reddita jest malo organiczne, promowana jest konkretna narracja, wpisy z nią niezgodne często gęsto spadają z rowerka (nawet jest calkiem spory subreddit temu poświęcony alw nie pamietam nazwy), generalnie wpisy antysystemowe nie mają w zasadzie racji bytu. Masa trolli i botów, do tego chiński kapitał za tym stojący
  • Odpowiedz